Chatt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med Chatter.
Kopete chat session.png

Att chatta, från engelskans chat, är utbyte av korta skrivna meddelanden med dator eller smartphone, vanligen via Internet. Ordet kommer från engelskan och betyder ungefär småprata. Ett försök till svenskt uttryck är datormedierade skrivna realtidssamtal. Att chatta betyder att man skriver till varandra online, vilket påminner om att sitta och prata. Det man skriver kan läsas med en liten fördröjning på upp till ett fåtal sekunder. Programvaran möjliggör sparande av konversationen, men på de flesta chattforum arkiveras inte inläggen. Ibland finns möjlighet att använda en webbkamera i en chatt, så att andra personer i chatten dessutom kan se rörliga bilder och eventuellt även höra chattpartnern.

Teknik[redigera | redigera wikitext]

Chatt är en synbart mycket enkel kommunikationsform; två eller flera personer utbyter meddelanden med varandra. Det finns dock många olika typer av chattar med egna regler, egen teknik och olika målgrupper och "chatt" är inte väldefinierat. Det finns tiotals varianter som kan kallas dominerande, mest kända är förmodligen nätverken för så kallade snabbmeddelanden, med ICQ och Windows Live Messenger i spetsen, som båda också bygger på egna kommunikationsprotokoll. Snabbmeddelanden används vanligen för att kommunicera direkt med en enskild person man redan är bekant med. Det finns tredjepartsprogram som kan hantera kommunikation över flera olika chattprotokoll. Exempelvis Pidgin för Windows och Linux, samt Adium för Mac OS.

Andra varianter gör det möjligt för många personer att tala samtidigt med varandra i så kallade chattrum eller kanaler. Den största och äldsta tekniken för sådan kommunikation är IRC, som kräver särskild programvara. Även vanliga webbsidor kan numera erbjuda liknande möjligheter till sina besökare, om än i en något enklare form. Dessa typer av webbaserade chattar är tillsammans med internetforum de vanliga umgängesformerna i nätgemenskaper, till exempel Pichat. Många system för internkommunikation på en arbetsplats eller skola har en inbyggd chattfunktion.

Chatt på telefon, eller via röstmeddelanden, är också vanligt. Ett känt exempel på detta är Heta linjen som uppstod i början av 1980-talet. Nutida versioner av detta erbjuds genom flera olika teletjänster för teledejtning.

Det är vanligt att använda chattförkortningar vid RPG-spel och liknande.

Kultur och användningsområden[redigera | redigera wikitext]

Användningssätten av chattar varierar mycket. Det är vanligt att använda chattar som slutna mötesplatser för grupper av personer som redan känner varandra - också för formella möten. Det är även vanligt med öppna chattrum med många deltagare där samtalet kan synas kaotiskt för en tillfällig besökare, en form som är särskilt vanlig på IRC. Förutom de allra största chattnätverken finns det en mängd olika sorters chattar på Internet, och eftersom varje webbsida kan ha en egen chatt med sina egna regler och system, är det omöjligt att uttala sig generellt om dem.

Många chattrum övervakas så att vissa ord är definierade som förbjudna och den som skriver fula ord, rasistiska uttalanden och liknande kan bli utkastad ur chatten. Detta är en teknisk lösning för bevakning av chatten, men offentliga chattrum övervakas normalt av människor, så kallade operatörer (OP).

Statistik[redigera | redigera wikitext]

Andel av de svenska internetanvändarna (12+ år) som använde chatt någon gång respektive dagligen, år 2014–2019.

Undersökningen Svenskarna och internet visade 2019 att 86 procent av de svenska internetanvändarna använde chatt varav 56 procent chattade dagligen. Användningen har ökat sedan 2014 då samma siffror låg på 60 procent som chattade och 25 procent som gjorde det dagligen. Chattandet har ökat framför allt hos den yngre halvan av befolkningen där 9 av 10 chattar.[1]

Mjukvara och protokoll[redigera | redigera wikitext]

Vanlig eller annars nämnvärd chattmjukvara och protokoll är:

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Digitala kommunikationstjänster”. Svenskarna och internet 2019. Internetstiftelsen. https://svenskarnaochinternet.se/rapporter/svenskarna-och-internet-2019/digitala-kommunikationstjanster/. Läst 6 november 2019.