Barnombudsmannen (Sverige)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Bo.
Barnombudsmannen
DepartementArbetsmarknadsdepartementet
OrganisationstypStatlig förvaltningsmyndighet
KommunStockholm
LänStockholm
Organisationsnr202100-3690
MyndighetschefElisabeth Dahlin, barnombudsman
Webbplatsbarnombudsmannen.se

Barnombudsmannen är en svensk statlig myndighet, inrättad 1993, med uppdrag att företräda barns och ungas rättigheter och intressen utifrån FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen). Barnombudsmannen bevakar hur barnkonventionen efterlevs i samhället och driver på genomförandet. Myndigheten ska uppmärksamma brister i tillämpningen av konventionen och föreslå förändringar i lagar och förordningar.

Varje år lämnar Barnombudsmannen en rapport till regeringen. Den innehåller analyser och rekommendationer till förbättringar för barn och unga. Barnombudsmannen ska enligt lag informera och bilda opinion i angelägna frågor som rör barns och ungas rättigheter och intressen.

Barnombudsmannen har regelbunden dialog med barn och unga, särskilt i utsatta situationer, för att få kunskap om deras villkor och vad de tycker i aktuella frågor. Expertråd med barn och unga finns knutna till Barnombudsmannen för längre och kortare perioder.

Barnombudsmannen har rättsliga befogenheter att begära information och att kalla in kommuner, landsting och andra myndigheter till överläggning, men utövar ingen tillsyn. Barnombudsmannen får inte ingripa i enskilda ärenden men har anmälningsskyldighet. Barnombudsmannen ska genast till socialnämnd anmäla om Barnombudsmannen får kännedom om att ett barn misshandlas i hemmet eller om vi annat fall måste antas att socialnämnden behöver ingripa till ett barns skydd.

Lista över barnombudsmän[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]