Institutet för nationellt minne (Ukraina)

Från Wikipedia
INP:s byggnad på Lypska 16 i Kiev

Institutet för nationellt minne förkortad INP (ukrainska: Український інститут національної пам'яті), är en ukrainsk myndighet bildad 31 maj 2006.

Institutets arbete[redigera | redigera wikitext]

Myndigheten arbetar med att "återskapa rättvisa i historieskrivningen om den ukrainska nationen" som presidenten Viktor Jusjtjenko formulerade det. Under president Viktor Janukovytj avskedades Ihor Yukhnovskyi som chef för INP och kommunisten Valeriy Soldatenko efterträdde. INP omorganiserades därefter.

Maktskiftet 2014 återställde den tidigare inriktningen. Den nationalistiska historikern Volodymyr Viatrovytj placerades som ny chef på våren 2014 och satte i gång ett reformarbete som utmynnade i ett lagpaket som antogs i Ukrainska parlamentet våren 2015. En lag förbjuder sovjetkommunistiska och nazistiska symboler, en annan historierevistisk lag syftar till att hylla personer och organisationer som deltog i den ukrainska nationella kampen under 1900-talet. Det innebar att det blivit straffbart att förneka Organisationen för ukrainska nationalister (OUN), Ukrainska upprorsarmén (UPA) och Stepan Bandera som ukrainska frihetskämpar. Lagen orsakade 2016 en diplomatisk kris mellan Polen och Ukraina, eftersom Bandera, OUN, och UPAs ägnade sig åt etnisk rensning och massmordjudar och polacker i regionen Volhynien under andra världskrigets andra hälft. Ukraina och ukrainarna vill förstås inte förknippas med massmördare och i synnerhet inte med Nazityskland. Till minne av Babij Jar-massakran hölls 2016 en stor ceremoni i Kiev. Den ukrainska staten arrangerade seminarier och filmvisningar och andra kringevenemang. Internationella gäster var inbjudna bland andra israeliska presidenten Reuven Rivlin, som i sitt tal i ukrainska parlamentet påminde om ukrainarna delaktighet. Han sa bland annat så här i sitt tal: “Many collaborators to the crimes were Ukrainians. And among them, the fighters of the OUN — who mocked the Jews, killed them, and in many cases handed them over to the Germans — particularly distinguished themselves.”[1][2] Viatrovytj sparkades som chef för myndigheten av regeringen 18 september 2029 efter att presidenten Volodymyr Zelenskyj antytt en ny riktning Ukrainas politik för nationellt minne.[3]

Myndigheten håller till i Kiev; mellan 1922 och 1987 var byggnaden länshögkvarter för KGB och dess föregångare Tjekan, GPU och NKVD.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]