Ivanhoe

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ivanhoe
Illustration från 1886
Illustration från 1886
FörfattareWalter Scott
OriginaltitelIvanhoe
Originalspråkengelska
LandStorbritannien
Utgivningsår1820
HuvudpersonerIvanhoe
För schackprogrammet Ivanhoe, se Firebird (schackprogram).
För Filmen Ivanhoe, se Ivanhoe (film, 1982).

Ivanhoe är en klassisk historisk äventyrsroman från 1820 av sir Walter Scott.[1] Handlingen utspelar sig i 1100-talets England och delar flera karaktärer med klassiska, romantiska Robin Hood-historier, bland andra Robin Hood, prins John och Rikard Lejonhjärta.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Huvudpersonen är korsfararen riddar Ivanhoe (Wilfred of Ivanhoe) som återvänder till England från fångenskap. Bakgrundshandlingar handlar om motsättningar mellan normander och saxare, och Ivanhoes kärlekskval mellan den vackra (och goda) judiska Rebecca och hans barndomskärlek, den passande damen Rowena. Medan Rowena är en ganska färglös figur är Rebecca ett förhållandevis starkt personporträtt. Medan Ivanhoe tillbringar en stor del av handlingen mer eller mindre oskadliggjord efter att ha skadats i inledningen, utspelas en olycklig kärlekssaga mellan en av prins Johns trogna riddare, tempelherren Brian de Bois-Guilbert, och Rebecca.

Romanens betydelse[redigera | redigera wikitext]

Romanen hjälpte i stor utsträckning till att forma den romantiska myten om Robin Hood och hans tappra fria män i Sherwoodskogen. Den är också en milstolpe i litteraturhistorien som historisk romantisk roman och ett av de tidigare exemplen på medeltidsvurm under det viktorianska 1800-talet. Konflikten mellan normander och saxare är dock överdriven, och ska snarare ses som en allegori till den engelska rivaliteten mot Frankrike som präglat tiden fram till strax före romanen publicerades.

Scott uppfann i romanen namnet Cedric.

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

Av tre filmatiseringar anses den från 1952 vara den mest lyckade, och nominerades till 3 Oscar. Den nyare versionen från 1982, har visats i svensk television på nyårsdagen under en lång följd av år (först i SVT, senare i TV3). Den äldsta filmatiseringen gjordes redan 1913. 1997 spelades en brittisk miniserie in för TV, vilken ligger närmare boken än tidigare filmatiseringar och presenterar Ivanhoes nemesis sir Brian med större djup.

I slutet av 1950-talet gjordes även en TV-serie med namnet Ivanhoe som inte följer romanen, men har samma huvudpersoner. Roger Moore spelade huvudrollen som Ivanhoe.

Övriga referenser i populärkulturen[redigera | redigera wikitext]

Den första svenska översättningen utgavs 1821–1822 av förläggaren Georg Scheutz. Många senare översättningar har utkommit: 1854, 1877 (Meïr Aron Goldschmidt), 1877 (Bonniers), 1878 (Askerberg, med 6 färgplanscher), 1887 (Beijer), 1900 (Silén, översättare Petrus Hedberg), 1902 (Ljus, förkortad översättning av Ernst Lundquist, med illustrationer från den franska utgåvan 1880), 1903 (Beijer, illustrerad), med flera.

Till rollspelet Drakar och Demoner gavs 1987 ut en medeltidsinriktad kampanjmodul med namnet Drakar och Demoner Ivanhoe.

Jan Guillous fiktiva romanfigur Arn möter Wilfred of Ivanhoe i en tornering i romanen Tempelriddaren.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Dick Harrison (17 januari 2015). ”Ivanhoe, än en gång”. Dagens nyheter. http://blog.svd.se/historia/2015/01/17/ivanhoe-an-en-gang/. Läst 18 september 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]