Johan Kling

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Jag (film))
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Carl-David Johan Kling, född 7 augusti 1962 i Engelbrekts församling i Stockholm, är en svensk regissör, författare, TV-producent och musiker.

Johan Kling är son till illustratören och affärsmannen Lennart Ranghusen (1925–2015) och Sara Natt och Dag-Wetter (1936–2022)[1] samt styvson till advokaten J. Gillis Wetter.

Johan Kling började sin bana som musiker och var en av ursprungsmedlemmarna i popbandet Ratata i början av 1980-talet.[2][3] Efter att ha lämnat Ratata 1982 och efter studier vid Stockholms universitet arbetade han som tv-producent.[2] Han producerade ZTV-programmet Knesset och ett flertal andra TV-produktioner för SVT, TV4 och Kanal 5.

Kling har skrivit och regisserat TV-serier som Nalles show, Stockholmare och Spacer.[4] Han debuterade som långfilmsregissör 2007 med Darling, en mörk skildring av livet runt Stureplan i det sena 00-talets Stockholm.[2] Filmen nominerades till sex Guldbaggar och visades vid filmfestivaler i Spanien, Ryssland, Tyskland, Sydkorea, Mexiko. Darling har vunnit flera svenska och internationella priser. År 2010 utsågs den till "nollnoll-talets bästa svenska film" av Dagens Nyheters filmkritiker.

År 2009 debuterade Kling som romanförfattare med Människor helt utan betydelse.[4] Romanen vann 2010 Borås Tidnings debutantpris och blev också en av tio nominerade i Stockholms stadsbiblioteks omröstning 2010 om den bästa Stockholmsskildringen i litteraturen.[5]

Johan Kling var 2010–2015 ledamot i regeringskommittén Kulturbryggan.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]