Jason Alexander

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jason Alexander
Jason Alexander 2008
Jason Alexander 2008
FöddJay Scott Greenspan[1]
23 september 1959 (63 år)
Newark, New Jersey, USA
Utbildad vidBoston University, Boston University College of Fine Arts och Livingston High School
Aktiva år1981–
MakaDaena E. Title
Bästa huvudrollsinnehavare (1989)
IMDb SFDb

Jason Alexander, född Jay Scott Greenspan den 23 september 1959 i Newark i New Jersey, är en amerikansk komiker, skådespelare och regissör. Han är mest känd från TV-serien Seinfeld (1989–1998) där han spelade George Costanza (skapad av och efter Larry David). Han har tidigare gjort en del röster till animerade TV-serier, exempelvis titelpersonen i Duckman. Han har också haft en aktiv scenkarriär och varit med i flera musikalerBroadway och han vann en Tony för sin huvudroll i Jerome Robbins' Broadway 1989. I musikalen The Producers - Det våras för Hitler spelade han och Martin Short huvudrollerna när den sattes upp i Los Angeles på USA-turnén 2002. Musikalen sattes upp på Reprise! Theatre Company där Jason Alexander är konstnärlig ledare. Han har också haft framgångar som pokerspelare i tävlingar för celebriteter.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Jason Alexander föddes som Jay Scott Greenspan i Newark, New Jersey och hans mor Ruth Minnie var sjuksköterska och sjukhusadministratör och fadern Alexander B. Greenspan var revisor[2] Han har två halvsyskon, en syster och en bror. 1977 tog Jason Alexander studentexamen från Livingston High School i New Jersey. Under sin uppväxt hade han en väldigt pipig röst, vilket framförallt berodde på hans astma. Efter studenten gick han på Boston University men han hoppade av innan sista året efter att ha fått arbete i New York, men 1995 fick han en hedersexamen. Jason Alexander är en begåvad trollkonstnär och inledde sin skådespelarkarriär för att han ansåg det svårare att slå igenom som trollkonstnär.[3]

År 1982 gifte han sig med Daena E. Title med vilken han har två barn.

Scenkarriär[redigera | redigera wikitext]

Jason Alexander inledde sin skådespelarkarriär på New Yorks scener. Han är en duktig sångare och dansare. Han uppträdde på Broadway i uppsättningar som Stephen Sondheims Merrily We Roll Along, Kander & Ebbs The Rink och i Neil Simons Broadway Bound, Accomplice och Jerome Robbins' Broadway. För den sistnämnda fick han en Tony 1989 för bästa huvudroll i en musikal. Han återvände till musikalscenen 2003 i Los Angeles uppsättningen av Mel Brooks The Producers - Det våras för Hitler.[4] Jason Alexander medverkade också i en musikalversion av En julsaga tillsammans med Kelsey Grammer år 2004.

Jason Alexander fortsätter att uppträda i scenshower, inklusive Barbra Streisands födelsedagsgest för Stephen SondheimHollywood Bowl. Han och Angela Lansbury framförde delar ur musikalen Sweeney Todd. Han regisserade Sunday in the Park with George för teatern Reprise! Theatre Company där han nu är konstnärlig ledare.

Television[redigera | redigera wikitext]

Jason Alexander spelade huvudrollen tillsammans med bland andra George Clooney och Elliot Gould i situationskomeding Sju på sjukan 1984-1985 där han spelade sjukhusadministratören Harold Stickley. Den engelska titeln var E/R för ”Emergency Room” som inte ska förväxlas med den TV-serie George Clooney slog igenom med, Cityakuten vars engelska titel var ER.

Mest känd blev Jason Alexander i rollen som George Costanza i TV-serien Seinfeld som gick på NBC mellan 1989 och 1998.

Parallellt med rollen i Seinfeld gjorde Jason Alexander rösten till den tecknade serien Duckman 1994–1997 och den onde personalchefen Catbert i den tecknade versionen av Dilbert, med manus av Larry Charles, som tidigare ingick i teamet av manusförfattare till Seinfeld.

2001 gjorde Jason Alexander sitt första framträdande i TV efter Seinfeld i den kortlivade situationskomedin Bob Patterson som lades ner efter bara 5 avsnitt. Hans andra försök som huvudrollsinnehavare i en TV-serie gjorde han med TV-serien Listen Up! (2004–2005) som han också producerade. Även den serien lades ner utan att det blev en andra säsong.

Jason Alexander hade också en roll i ABC:s situationskomedi Dinosaurier, som Al ”Sexual” Harris. Trots en relativt framgångsrik karriär inom film, TV och på scen har han inte lyckats återupprepa succén med Seinfeld.

Jason Alexander har också gjort flera gästspel i olika TV-serier. Han har bland annat sjungit en vers på skivan Family Guy: Live in Vegas där texten löd All Cartoons are Fuckin' dicks. Han spelade en självmordsbenägen kontorsförrådsansvarig i Vänner, till vilken karaktären Phoebe försökte sälja toner till, men istället räddade hans liv. Detta refereras det till i TV-serien Malcolm - Ett geni i familjen där han gästspelar som en neurotisk och negativ ensling som berättar att han säljer toner över telefonen. I samma avsnitt trakasseras han av en man vid namn George, vilket var namnet på hans karaktär i Seinfeld.

Jason Alexander medverkade 2007 i den populära kriminalserien Criminal Minds som en galen psykopat med grått långt hår. Han återvände senare och regisserade avsnittet Conflicted.

I den andra säsongen och sjunde säsongen gjorde han ett cameoframträdande i Simma lugnt, Larry!, Seinfeldskaparen Larry Davids situationskomedi. I den sjunde säsongen medverkade Jason Alexander dessutom tillsammans med de andra tre huvudrollsinnehavarna från Seinfeld; Jerry Seinfeld, Julia Louis-Dreyfus och Michael Richards.[5]

Film[redigera | redigera wikitext]

Utöver rollen som den manschauvinistiska advokaten i Pretty Woman mot Richard Gere och Julia Roberts spelade han kvinnokarlen Mauricio i Min stora kärlek mot Gwyneth Paltrow och Jack Black. Jason Alexander framträdde också i Jacobs inferno. Vidare har han regisserat film vilket började 1996 med For Better or Worse och Just Looking från 1999. Filmerna visades endast i begränsad omfattning på biograferna.

Poker[redigera | redigera wikitext]

Jason Alexander har ett stort pokerintresse och vann åttonde säsongen av Celebrity Poker Showdown. Han har också ställt upp i World Series of Poker 2007 och 2009. 2009 placerade han sig på övre tredjedelen.

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]