Johannes Döparens kyrka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Johannes Döparens kyrka
Սուրբ Հովհաննես Մկրտիչ Եկեղեցի
Kyrka
St John The Baptist Church of Yerevan.jpg
Ort Jerevan, Armenien
Trossamfund Armeniska apostoliska kyrkan
Plats Kond, Kentron
Invigd 1710

Johannes Döparens kyrka (armeniska: Սուրբ Հովհաննես Մկրտիչ Եկեղեցի, Surp Hovhannes Mkrtich) är en kyrka i stadsdelen Kond i distriktet Kentron i Jerevan.

Kyrkan byggdes på Kondhöjden i norra delen av Kond 1710 på samma plats som en tidigare kyrka från 1400-talet, som skadats vid jordbävningen i Armenien 1679. Den återuppbyggdes av en armenisk styresman ("melik") i Khanatet Jerevan, Melik Aghamal, för att bli hans familjs privata kapell. I likhet med andra medeltida kyrkor i Armenien var denna en trenavs basilika.

På 1970-talet föreslog arkitekten Rafael Israeljan (1908–1973) den armeniske katholikos Vazgen I att kyrkan skulle byggas om. Han dog 1973, men senare återupptogs ombyggnadsförslaget av sonen Areg Israyelian och ritningarna slutfördes av arkitekten Baghdasar Arzoumanian. Den genomgripande ombyggnaden påbörjades i slutet av 1980-talet. Domen och kyrkväggarna kläddes med tuff och ett klocktorn tillbyggdes. Interiört byggdes en körläktare. Dessutom belades golvet med marmor och väggarna vid altaret dekorerades.

Omkring år 2000 byggdes bredvid kyrkan Utbildnings- och kulturcentret Hovhannes Kozern, där kurser i utländska språk och datorkunskap anordnas och en ikonkonstskola håller till.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]