John Snow

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Dr. John Snow

John Snow, född 16 mars 1813 i York, död 16 juni 1858 efter att ha drabbats av en stroke, var en brittisk läkare och föregångsfigur inom anestesiologi och medicinsk hygien. Han betraktas som en av grundarna till epidemiologi. På grund av sina kunskaper om smärtlindring var han även förlossningsläkare vid drottning Victorias två sista förlossningar.

Kolerautbrottet i London 1854[redigera | redigera wikitext]

Snow fick stor uppmärksamhet för sitt arbete med att spåra källan till ett utbrott av kolera i Soho, London i England 1854. Vid tidpunkten antogs kolera smitta via dålig luft. Snow försökte undersöka andra tänkbara förklaringar till smittspridningen genom att undersöka mönstren i spridningen. Han noterade bland annat hemadressen för de som insjuknat och såg ett samband. Orsaken till kolerautbrottet i Soho, London var att en av vattenbrunnarna i området låg nära ett avlopp och det läckte avloppsvatten igenom en spricka till vattenbrunnen som förde med sig koleran till vattenbrunnen. Som en följd smittades och dog många som pumpade upp sitt dricksvatten just därifrån och drack vattnet. Snow såg till att handtaget på pumpen monterades ned. När befolkningen tvingades hämta vatten på andra platser i London klingade epidemin av.

Minnesmärke[redigera | redigera wikitext]

Som ett minnesmärke efter John Snows insats vid kolerautbrottet står en gjuten pump utan handtag i hörnet Broadwick och Poland Street. Intill ligger puben "John Snow" som fått sitt namn efter läkaren.

Durhams universitet har döpt ett av sina college till John Snow College.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Snows kartläggning av antalet insjuknade som gjorde att han kunde lokalisera den smittade brunnen.