Jolster

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Jolster
Salix pentandra(03).jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Malpigiaordningen
Malpighiales
Familj Videväxter
Salicaceae
Släkte Videsläktet
Salix
Art Jolster
S. pentandra
Vetenskapligt namn
§ Salix pentandra
Auktor Linné
Hitta fler artiklar om växter med

Jolster (Salix pentandra) är ett litet träd med mjuk och lummig krona, klar grönska, blanka blad och hanblommor som luktar starkt och behagligt. Den är ganska vanlig i hela Norden på fuktiga skogsängar och vid stränder.

Växten är skildkönad. Hanblomman har 5 ståndare, bleka, vit- eller gulaktiga, ej svartaktiga skärmblad i axen. Dess blommor slår ut samtidigt som bladen.

Honblommans fröhus har så långa ulliga fibrer att man tidigare tillverkat garn av dem, speciellt ljusvekegarn; därav namnen vekarepil, förkortat vekare.[1]

Unikt för arten är att namnet jolster egentligen är förbehållet honträdet. Vid behov utmärks (dialektalt) hanträdet med tillägget gall eller gåll. I Hälsingland har ett traditionellt namn varit blister, men detta namn har även använts för bladvass, Arundo phragmites.[2]

Jolstern har bladtandskörtlar. Om bladet pressas mellan papper avsätter sig för varje bladtand en liten gul fläck på papperet, bildad av kådämnet från de sekretalstrande cellerna i bladtanden.

Jolstern är allra lättast att identifiera vintertid eftersom dess fröställningar hänger kvar som ulliga små bollar i trädet.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Vekare i Johan Ernst Rietz, Svenskt dialektlexikon (1862–1867)
  2. ^ Blister 2 i Johan Ernst Rietz, Svenskt dialektlexikon (1862–1867)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]