Jolster

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jolster
Salix pentandra(03).jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningMalpigiaordningen
Malpighiales
FamiljVideväxter
Salicaceae
SläkteVidesläktet
Salix
ArtJolster
S. pentandra
Vetenskapligt namn
§ Salix pentandra
AuktorLinné
Hitta fler artiklar om växter med

Jolster (Salix pentandra) är ett litet träd med mjuk och lummig krona, klar grönska, blanka blad och hanblommor som luktar starkt och behagligt. Den är ganska vanlig i hela Norden på fuktiga skogsängar och vid stränder.

Växten är skildkönad. Hanblomman har 5 ståndare, bleka, vit- eller gulaktiga, ej svartaktiga skärmblad i axen. Dess blommor slår ut samtidigt som bladen.

Honblommans fröhus har så långa ulliga fibrer att man tidigare tillverkat garn av dem, speciellt ljusvekegarn; därav de dialektala namnen vekarepil, vekare, vecker och varianter därav, just för honträdet. Det skall vara unikt för denna växt med helt självständiga namn för de olika könen.[1]

I Hälsingland har ett traditionellt namn varit blister, men detta namn har även använts för bladvass, Arundo phragmites.[2]

Jolstern har bladtandskörtlar. Om bladet pressas mellan papper avsätter sig för varje bladtand en liten gul fläck på papperet, bildad av kådämnet från de sekretalstrande cellerna i bladtanden.

Jolstern är allra lättast att identifiera vintertid eftersom dess fröställningar hänger kvar som ulliga små bollar i trädet.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Vekare i Johan Ernst Rietz, Svenskt dialektlexikon (1862–1867)
  2. ^ Blister 2 i Johan Ernst Rietz, Svenskt dialektlexikon (1862–1867)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]