Jordekorrar

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Jordekorre)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jordekorrar
Streifenhoernchen.jpg
sibirisk jordekorre (Tamias sibiricus)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningGnagare
Rodentia
UnderordningEkorrartade
Sciuromorpha
FamiljSciuridae
UnderfamiljXerinae
SläkteJordekorrar
Tamias
Vetenskapligt namn
§ Tamias
AuktorIlliger, 1811
Hitta fler artiklar om djur med

Jordekorrar (Tamias) är ett släkte i ekorrfamiljen (Sciuridae) bland gnagarna. Av de 25 kända arterna lever de flesta i Nordamerika och bara en enda art (Tamias sibiricus) i Eurasien.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Beroende på arten är kroppens längd 5 till 15 cm, vikten 30 till 120 gram och svansens längd 7 till 12 cm. Pälsen har en gråbrun grundfärg. På jordekorrarnas rygg finns fem svarta remsor med vitt eller gråbrunt mellanrum. Det är ofta svårt att bestämma arten efter djurets utseende.

Utbredning och habitat[redigera | redigera wikitext]

Släktet finns i hela Nordamerika från polcirkeln till centrala Mexiko. Arten sibirisk jordekorre lever i Eurasien från Nordeuropa till Korea, norra Kina och Japan.

Jordekorrar lever huvudsakligen i skogar. Arten Tamias striatus förekommer exempelvis i lövskogar i östra Nordamerika, den sibiriska jordekorren är typisk för taigan och arten Tamias minimus lever i Kanadas barrskogar. Några arter lever i områden som saknar träd men har många buskar.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Jordekorrar bygger större gångsystem med gömda ingångar. Tunneln där djuret sover är mycket ren och andra tunnlar tjänstgör som avfallslager. Jordekorrar har förmåga att klättra i träd men stannar oftast på marken. De är aktiva på dagen. Individer i nordliga regioner samlar förråd och går i vinterdvala. Under milda vintrar vaknar de oftare.

Födan består av nötter, frön, frukter och insekter.

Jordekorrar lever ensamma och försvarar sin lya mot andra individer. Bara under parningstiden träffar hanar på honor. Efter trettio dagars dräktighet föder honan fyra eller fem ungar. Ungarna blir könsmogna under första levnadsåret. I naturen ligger medellivslängden vid tre år men i fångenskap kan de bli upp till tio år gamla.

Människor och jordekorrar[redigera | redigera wikitext]

I Nordamerika är några arter så beskedliga att de äter ur människans hand. Om jordekorrar som husdjur finns en kontroversiell diskussion. Största problemet är jordekorrarnas rörlighet.

Arten sibirisk jordekorre hölls ibland i pälsfarmer och andra arter i djurparker.

Kända jordekorrar i populärkulturen är Disneys Piff och Puff, samt figurerna i filmen Alvin och gänget.

På engelska kallas jordekorrar chipmunks på grund av sitt läte.

Arter[redigera | redigera wikitext]

Tamias rufus

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]