Judarskogens naturreservat

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gångstig i Judarskogens naturreservat

Judarskogens naturreservat är ett kommunalt naturreservat och ett Natura 2000-område i Bromma, västra Stockholm. Det är beläget i Bromma socken i Stockholms kommun i Uppland (Stockholms län). Judarskogens naturreservat inrättades 1995 som Stockholms första naturreservat och täcker 95,2 hektar. Reservatet har sitt namn efter sjön Judarn, som ligger mitt i området. Syftet med reservatet är att skydda De Geer-moränerna, utveckla och bevara den biologiska mångfalden samt att säkerställa att området kan användas för friluftsliv.[1] Enligt bevarandeplanen för Natura 2000-området ska man skapa en gynnsam miljö för den större vattensalamandern. Även om alsumpskogen i området anses ha för dålig kontinuitet i dagsläget för att vara skyddsvärd så är planen att utveckla området så att den i framtiden uppfyller kriterierna för skyddsvärd naturtyp enligt Natura 2000.[2]

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Informationsskylt i anslutning till naturreservatet

Judarskogen omges av Norra Ängby på norra sidan, Södra Ängby på västra sidan, Åkeshovs slott i nordost samt Nockebyhov i sydost. I väster gränsar Judarskogen mot Ängbybadet vid Mälaren. Mitt i Judarskogen ligger sjön Judarn. Namnet Judarn kommer av ordet ljuda, låta.[3] Sjön omges av skogsmark och öppna gräsmarker. I reservatet finns gott om stigar och parkvägar − bland annat finns en naturstig med informationsskyltar. Stockholms stad har även iordningställt rastplatser med eldstäder på flera platser, främst vid Judarn.

Norr om Judarn har en damm för vattensalamandrar och andra groddjur iordningställts. I området finns tydliga spår efter inlandsisen som lämnade Stockholmstrakten för cirka 10 000 år sedan. Informationsskyltar berättar om flyttblock och De Geer-moräner som finns inom reservatet. Dessa bildades när inlandsisen kalvade och har sitt namn efter geologen Gerard De Geer som var bosatt i Bromma och verksam i början på 1900-talet.

Under många år hade Kungsholms baptistkyrka ett sommarhem och scoutstuga i Judarskogen. Det var beläget på höjden alldeles sydväst om sjön Judarn.[4][5] Av okänd orsak försvann (brann?) byggnaden troligen i slutet av 1960-talet.

I naturreservatets utkant nära Ängbybadet ligger torpet Lugnet som ägs av Stockholms stad och disponeras av lajvföreningen Lilla Gillet. Lugnet utgörs av fyra byggnader, huvudbyggnad, lillstuga, uthus och utedass. Utanför uthuset finns även en rastplats med eldstad. På 1950- och 60-talet användes "Lilla och stora Lugnet" av Nockeby Scoutkår.

Ryssmuren[redigera | redigera wikitext]

Ryssmuren är en mur belägen i naturresarvatet, i östra delen av Judarn.[6] Muren är ca 1100 meter lång, ca 2 meter hög och byggdes mest troligen under 1700-talet, när Karl XII regerade.[7][8] Det Stora nordiska kriget utspelade sig i början av 1700 och därav spekuleras det, samt är en tradition, att ryska krigsfångar från kriget var de som byggde muren 1719, vilket inte är bevisat, när ätten Stenbock (adelsätt) ägde slottet.[6][7][9]

Det finns två huvudsakliga teorier till varför muren finns:

 1. Den byggdes för att inhägna boskap på Åkeshovs slott säteri.[6]
 2. Det är ett odlingsröse från 1800-talet. Detta visar senare forskning.[8]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Judarskogen”. Länsstyrelsen Stockholm. http://www.lansstyrelsen.se/stockholm/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/stockholm/judarskogen/Pages/default.aspx. Läst 26 mars 2016. 
 2. ^ ”Judarskogen SE0110172” (PDF). Länsstyrelsen i Stockholms Län. 5 februari 2007. http://www.lansstyrelsen.se/stockholm/SiteCollectionDocuments/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/natura2000/Judarskogen.pdf. Läst 26 mars 2016. 
 3. ^ Länsstyrelsen Stockholm: Judarskogen och Kyrksjölöten.
 4. ^ ”Se 1934 års karta”. Stockholmskällan. 1934. https://stockholmskallan.stockholm.se/sok/?q=judarn&map=true. Läst 18 maj 2017. 
 5. ^ ”Kungsholms baptistförsamling 1870-1985, Mödraföreningen”. Stockholmskällan. 1920 - 1945. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/15722. Läst 18 maj 2017. 
 6. ^ [a b c] Judarskogen Naturreservat i Stockholms stad, utgiven av Stockholm stad, läst 17.11.2016.
 7. ^ [a b] ”Gravfältet i naturreservatet Kyrksjölöten och Ryssmuren”. Läst 11 november 2016.
 8. ^ [a b] Bromma, en kulturhistorisk vägvisare, utgiven av Bromma hembygdsförening, 1979. Text: Edvard Bolin .
 9. ^ ”17. Judarskogen och Kyrksjölöten”. Läst 14 november 2016.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]