Judarskogens naturreservat

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gångstig i Judarskogens naturreservat

Judarskogens naturreservat är ett kommunalt naturreservat och ett Natura 2000-område i Bromma, västra Stockholm. Det är beläget i Bromma socken i Stockholms kommun i Uppland (Stockholms län). Judarskogens naturreservat inrättades 1995 som Stockholms första naturreservat och täcker 95,2 hektar. Reservatet har sitt namn efter sjön Judarn, som ligger mitt i området. Syftet med reservatet är att skydda De Geer-moränerna, utveckla och bevara den biologiska mångfalden samt att säkerställa att området kan användas för friluftsliv.[1] Enligt bevarandeplanen för Natura 2000-området ska man skapa en gynnsam miljö för den större vattensalamandern. Även om alsumpskogen i i området anses ha för dålig kontinuitet i dagsläget för att vara skyddsvärd så är planen att utveckla området så att den i framtiden uppfyller kriterierna för skyddsvärd naturtyp enligt Natura 2000.[2]

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Informationsskylt i anslutning till naturreservatet

Judarskogen omges av Norra Ängby på norra sidan, Södra Ängby på västra sidan, Åkeshovs slott i nordost samt Nockebyhov i sydost. I väster gränsar Judarskogen mot Ängbybadet vid Mälaren. Mitt i Judarskogen ligger sjön Judarn. Namnet Judarn kommer av ordet ljuda, låta.[3] Sjön omges av skogsmark och öppna gräsmarker. I reservatet finns gott om stigar och parkvägar − bland annat finns en naturstig med informationsskyltar. Stockholms stad har även iordningställt rastplatser med eldstäder på flera platser, främst vid Judarn.

Norr om Judarn har en damm för vattensalamandrar och andra groddjur iordningställts. I området finns tydliga spår efter inlandsisen som lämnade Stockholmstrakten för cirka 10 000 år sedan. Informationsskyltar berättar om flyttblock och De Geer-moräner som finns inom reservatet. Dessa bildades när inlandsisen kalvade och har sitt namn efter geologen Gerard De Geer som var bosatt i Bromma och verksam i början på 1900-talet.

I naturreservatets utkant nära Ängbybadet ligger torpet Lugnet som ägs av Stockholms stad och disponeras av lajvföreningen Lilla Gillet. Lugnet utgörs av fyra byggnader, huvudbyggnad, lillstuga, uthus och utedass. Utanför uthuset finns även en rastplats med eldstad. På 1950- och 60-talet användes "Lilla och stora Lugnet" av Nockeby Scoutkår.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Judarskogen”. Länsstyrelsen Stockholm. http://www.lansstyrelsen.se/stockholm/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/stockholm/judarskogen/Pages/default.aspx. Läst 26 mars 2016. 
  2. ^ ”Judarskogen SE0110172” (PDF). Länsstyrelsen i Stockholms Län. 5 februari 2007. http://www.lansstyrelsen.se/stockholm/SiteCollectionDocuments/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/natura2000/Judarskogen.pdf. Läst 26 mars 2016. 
  3. ^ Länsstyrelsen Stockholm: Judarskogen och Kyrksjölöten.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]