Judarskogens naturreservat

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gångstig i Judarskogens naturreservat

Judarskogens naturreservat är ett naturreservat med ett Natura 2000-område[förtydliga] i Bromma, västra Stockholm. Judarskogens naturreservat inrättades 1995 som Stockholms första naturreservat och täcker 95,2 hektar. Reservatet har sitt namn efter sjön Judarn, som ligger mitt i området.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Informationsskylt i anslutning till naturreservatet

Judarskogen omges av Norra Ängby på norra sidan, Södra Ängby på västra sidan, Åkeshovs slott i nordost samt Nockebyhov i sydost. I väster gränsar Judarskogen mot Ängbybadet vid Mälaren. Mitt i Judarskogen ligger sjön Judarn. Namnet Judarn kommer av ordet ljuda, låta.[källa behövs] Sjön omges av skogsmark och öppna gräsmarker. I reservatet finns gott om stigar och parkvägar − bland annat finns en naturstig med informationsskyltar. Stockholms stad har även iordningställt rastplatser med eldstäder på flera platser, främst vid Judarn.

Norr om Judarn har en damm för vattensalamandrar och andra groddjur iordningställts. I området finns tydliga spår efter inlandsisen som lämnade Stockholmstrakten för cirka 10 000 år sedan. Informationsskyltar berättar om flyttblock och De Geer-moräner som finns inom reservatet. Dessa bildades när inlandsisen kalvade[källa behövs] och har sitt namn efter geologen Gerard De Geer som var bosatt i Bromma och verksam i början på 1900-talet.

I naturreservatets utkant nära Ängbybadet ligger torpet Lugnet som ägs av Stockholms stad och disponeras av lajvföreningen Lilla Gillet. Lugnet utgörs av fyra byggnader, huvudbyggnad, lillstuga, uthus och utedass. Utanför uthuset finns även en rastplats med eldstad. På 1950- och 60-talet användes "Lilla och stora Lugnet" av Nockeby Scoutkår.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]