Judith Leyster

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Judith Leyster – Självporträtt (cirka 1635). National Gallery of Art, Washington.

Judith Leyster – Flöjtspelande gosse (cirka 1635), Nationalmuseum, Stockholm.

Judith Leyster, född 28 juli 1609 i Haarlem, död 10 februari 1660 i Heemstede, Nederländerna, var en nederländsk genre- och porträttmålare, verksam i Haarlem. Hon var gift med målaren Jan Miense Molenaer.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Judith Leyster, som eventuellt var elev till Frans Hals, vann under sin livstid viss berömmelse som målare men råkade under tidernas lopp i fullständig glömska. Hennes målningar, vanligen föreställande enstaka personer som dricker eller hanterar något musikinstrument, tillskrevs i regel Frans Hals och såldes som arbeten av den store mästaren, ofta till högt pris, ända till dess konsthistorikern Cornelius Hofstede de Groot i början av 1900-talet lyckades dechiffrera hennes förut olösta monogram (ett J och ett L med en stjärna; Leyster betyder "ledstjärna").

I målningen Frieriet (1631) skildrar Leyster hur en kvinna struntar i sin "friare" och hans ovälkomna uppvaktning och avvisar hans, med mynt fyllda, framsträckta hand.

Hennes verk finns bland annat i Frans Halsmuseum i Haarlem, i National Gallery i London, i National Gallery of Art i Washington, i Rijksmuseum och Six-samlingen i Amsterdam, i Mauritshuis i Haag och i Galleria Corsini i Rom. I Nationalmuseum i Stockholm finns Flöjtspelande gosse, som har ansetts som hennes främsta arbete, förr också det tillskrivet Frans Hals och senare Jan de Bray.

I artikeln står att Judith Leysters signatur återupptäcktes i början av 1900-talet. Ska vara 1893. [1]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Se engelska Wikipedia till exempel: "Although well known during her lifetime and esteemed by her contemporaries, Leyster and her work were largely forgotten after her death. Leyster's rediscovery came in 1893." http://en.wikipedia.org/wiki/Judith_Leyster

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Frima Fox Hofrichter: Judith Leyster: a woman painter in Holland's Golden age (1989)