Julia Donaldson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Julia Donaldson
Axel Scheffler och Julia Donaldson, 2011.
Axel Scheffler och Julia Donaldson, 2011.
Född16 september 1948
London, England
YrkeFörfattare, dramatiker
NationalitetBrittisk
Verksam1993 - idag
GenrerBarnböcker, drama, sånger
Make/makaMalcolm
BarnHamish (avliden), Alastair och Jenny
Webbplatshttp://www.juliadonaldson.co.uk

Julia Catherine Donaldson, född 16 september 1948 i London, är en engelsk författare, dramatiker och artist.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Donaldson (född Shields) växte upp i Hampstead, London, med sin yngre syster Mary. Hennes föräldrar, James (alltid kallas Jerry) och Elizabeth, träffades strax före andra världskriget, som sedan separerade dem i sex år. Jerry, som hade studerat filosofi, politik och ekonomi vid Oxford University, tillbringade större delen av kriget i ett krigsfångeläger där hans kunskaper i tyska gav honom uppdrag som tolk. Elizabeth, också hon tysktalande med en examen i språk, gjorde under krigstiden tjänst i Wrens.

När Donaldson var sex år drabbades hennes far av polio och var därefter rullstolsburen, men levde fortfarande ett aktivt liv, och arbetade som lektor i Maudsley Hospital's Institute of Psychiatry, där han genomförde genetiska studier av enäggstvillingar som växt upp åtskilda.

Poesi spelade en stor i Donaldson tidiga liv och hon fick boken Thousend Poems av sin far när hon var bara fem år gammal. Försedd med en bra språkkänsla, lärde hon franska och tyska i skolan och lärde sig senare italienska under ett sommarjobb hos en familj i Neapel, så väl att hon vid en ålder av 19 år hade ett bra grepp om alla tre språken.

Donaldson studerade drama och franska vid Bristol University (1967–1970), och tog där sin examen. Under sin tid på universitetet medverkade hon i institutionens produktioner och lärde sig spela gitarr. Tillsammans med kamrater deltog hon i framträdanden och turnéer med en sånggrupp i både England och Frankrike.

Tillsammans med Malcolm Donaldson bildade Julia Donaldson 1969 ett team som började ge kabaréer för tillfälliga universitetsevenemang, och 1970 besökte de USA och gjorde en resa med Greyhoundbuss från öst- till västkusten och gjorde framträdande i Seattle och San Francisco. Vid återkomsten till England spelade duon på restauranger och började delta i evenemang som Barnens Dag på Crystal Palace, Easter Parade i London och en dentalkongressmiddag – med av Julia Donaldson komponerade låtar speciellt för dessa tillfällen.

Författarskap[redigera | redigera wikitext]

År 1971 började Donaldson arbeta i London på Michael Josephs förlag som sekreterare till Anthea Joseph, men fick också stort utrymme som juniorredaktör. På helgerna deltog hon och Malcolm Donaldson i Bristol Street Theatre, en grupp av huvudsakligen forskarstuderande inspirerade av dramatikern David Illingworth. Detta skulle få en bestående effekt på Donaldsons samspel med barn i sina egna föreställningar som en etablerad barnboksförfattare.

Paret gifte sig i september 1972 och i augusti 1974 flyttade de till Brighton där Julia hade utsetts till redaktör på Robert Tyndall, ett litet bokförlag. Strax före detta hon hade skickat en tape med låtar till BBC:s Barn-TV, och mellan 1974 och 1978 skrev hon regelbundet för programmet Play Away.

Donaldson är mest känd för sina populära rimmade berättelser för barn, i synnerhet de som illustreras av Axel Scheffler, som omfattar Gruffalon, Room on the Broom och Stick Man. De två har tillsammans även skapat ett par böcker om den lilla draken Zog (omdöpt till Zogg i senare svenska upplagor). Efter att ursprungligen ha skrivit sånger för barn-tv har hon koncentrerat sig på att skriva böcker sedan orden i en av hennes låtar, "A Squash and a Squeeze", gjordes till en barnbok 1993. Av hennes 184 publicerade arbeten, är 64 allmänt tillgängliga i bokhandeln. De återstående 120 är avsedda för användning i skolor och inkluderar hennes Songbirds phonic reading scheme, som är en del av Oxford Reading Tree.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Donaldson fick ett hedersdoktorat från Bristol University 2011, och ett annat från Glasgow University 2012. Hon fick en MBE 2011 för tjänster inom litteraturen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]