Julianus Apostata

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Julianus Apostata
Ioulianou autokratoros ta sozomena, 1696

Julianus Apostata (Flavius Claudius Julianus), född 331 i Konstantinopel, död 26 juni 363, var romersk kejsare från 361 till 363.

Tronarvingen[redigera | redigera wikitext]

Julianus Apostata var tillsammans med sin bror Constantius Gallus de enda två som överlevt Constantius II:s avrättningar av sin egen släkt för att bli av med konkurrenter till tronen. Julianus var bara ett barn då detta skedde. Julianus kom så att bli tronarvinge, såvida inte den nyckfulle Constantius beslöt sig för att ändra på detta, men han tycktes inte ha något emot den unge tilltänkte efterträdaren. Och när han av kejsaren utsågs till caesar i Gallien, där han förfogade över betydande militära styrkor, kom han i säkerhet. Här utropades han till kejsare av sina trupper. Constantius mobiliserade sina legioner, men innan inbördeskriget var ett faktum dog han och efterträddes av Julianus.

En tolerant kejsare[redigera | redigera wikitext]

Då Julianus anlände till Konstantinopel för att hyllas som kejsare gjorde han det i för befolkningen förvånansvärt enkla kläder. Han var en ödmjuk och tolerant man med stort sinne för statsmannaarbetet, han hängav sig åt att lyssna på undersåtars klagomål och deltog i domstolars förfarande med liv och lust. Han studerade hellre i biblioteket än åsåg cirkusspelen och kapplöpningarna på arenan, som roade hans folk så oerhört. Ändå visade han ibland upp sig på arenan för att säga några ord och se de första loppen. Det betydde mycket för folket och även om han själv föraktade spelen var han taktfull nog att inte uttrycka detta alltför tydligt.

Apostata - Avfällingen och försöken till motreaktion från den romerska religionen[redigera | redigera wikitext]

Julianus avföll från kristendomen och blev den siste icke-kristne kejsaren. Under hans ämbetsperiod fick den traditionella romerska religionen en renässans. Mycket tyder på att han redan i tonåren fascinerades av den traditionella romerska religionen, som han sedan försökte återuppliva. Hans människokärlek förhindrade dock att han inledde förföljelser av de kristna. Hans egen religiösa fanatism, som han inte skämdes för att visa upp då han offrade djur och inför förbluffade åskådare förde in getter och lamm för att slita ut deras inälvor, fick ej gensvar hos hans undersåtar.

Han försökte imitera den kristna kyrkans organisation för att få den romerska religionen att resa sig, men det lyckades inte. Dess präster var tillsatta tjänstemän som inte nödvändigtvis trodde på sin religion utan oftast såg den som ett gynnsamt statusförhöjande arbetstillfälle. Den romerska religionen hade under något sekel runnit ut i sanden, och dess inbyggda tolerans gjorde att den inte bekämpade rivaliserande religioner, som till exempel kristendomen gjorde. Julianus utestängde de kristna från statliga positioner och förbjöd dem att vara lärare. Efter att en impopulär kristen patriark i Alexandria lynchats av religiösa egyptier kom den gamle patriarken Athanasius tillbaka och intog ärkebiskopstolen i staden, vilket resulterade i hot från Justianus.

Kriget mot Persien och slutet[redigera | redigera wikitext]

Julianus kom bara att regera i cirka tre år, men på denna korta regeringstid utmärkte han sig mer än andra kejsare gjort under decennier. I början av 363 gav han sig av till Mesopotamien för att kämpa mot perserna. En annan av hans ambitionsrika idéer var att höja rikets militära ära. Men när det började gå dåligt tvingades han dra sig tillbaka med sin armé. Under reträtten fick Julianus ett svärd i buken och dog 26 juni 363. Under begravningsfesten, då det var regel att teatersällskap drev med den döde kejsaren som man hade gjort i århundraden för att påminna om att ingen var viktig nog att inte drivas med, fanns det i Julianus kejsarperiod rikligt med situationer att skämta om, med blodiga organ och inälvor som rekvisita föreställande kejsarens förkärlek för att offra i någon viss guds namn. I jämförelse med tidigare och vissa senare skräckexempel till kejsare var Julianus en ansvarsfull kejsare, som dock mot slutet drabbades av möjligen alltför stort fanatiskt religiöst nit, vilket kanske hade kunnat utveckla sig till förföljelser om han kommit levande tillbaka från det persiska kriget.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Constantius II
Romersk kejsare
361-363
Efterträdare:
Jovianus