Kalong

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kalong
Status i världen: Nära hotad[1]
Flying bat with tree orig.JPG
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Däggdjur
Mammalia
Ordning Fladdermöss
Chiroptera
Familj Flyghundar
Pteropodidae
Släkte Pteropus
Art Kalong
P. vampyrus
Vetenskapligt namn
§ Pteropus vampyrus
Auktor Linné, 1758
Utbredning
Utbredningsområde
Utbredningsområde
Hitta fler artiklar om djur med

Kalong eller större flyghund (Pteropus vampyrus) är en flyghund från Sydostasien och en av världens största nu levande fladdermössarter. Den är av IUCN rödlistad som nära hotad.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Kalongen har en kroppslängd av 18 till 22 centimeter och den saknar svans. Dess vingspann är cirka 1,5 meter och dess vikt upp till omkring ett kilogram.[2][3] Som andra fladdermöss har den ett vingmembran av skinn som spänns ut mellan dess förlängda andra till femte finger och kroppens sidor ner till fotleden. Likt andra flyghundar har den en något hundlik utsträckt nos. Ögonen är jämförelsevis stora och öronen lite spetsiga.[2][3] Pälsen är brunaktig, förutom på skuldrorna där den har en iögonfallande gulaktig fläck.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Kalongen förekommer i södra Burma, Thailand, Malaysia och södra Vietnam, samt på flera av Indonesiens öar, bland annat Sumatra, Borneo och Java. Den finns också på Filippinerna.[1]

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Kalongen är främst aktiv i skymningen och under natten. Under dagen sover de vanligen hängande från en gren i något träd. Ofta vilar många djur tillsammans och kan bilda ganska stora kolonier med cirka tusen medlemmar.[2] Den äter huvudsakligen frukt, men även blommor, nektar och pollen kan ingå i dieten.[3] Vid födosök kan individerna flyga mycket långa sträckor upp till 50 km[3] och arten har observerats flyga även över det öppna havet. Ett träd med gott om frukt kan få besök av flera flyghundar samtidigt, dock om en individ har hittat en bra födokälla kan den försöka försvara den gentemot artfränder.

Honorna får vanligen bara en unge per dräktighet. Efter två till tre månader blir avkomman avvand[3] och vid 18-24 månaders ålder nås könsmognaden. Livslängden för en individ kan vara upp till 30 år med människans vård.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Pteropus vampyrus[död länk]IUCN:s rödlista, läst den 30 maj 2010.
  2. ^ [a b c] R. Edwards (9 november 2010). ”Large flying fox”. ARKive. http://www.arkive.org/large-flying-fox/pteropus-vampyrus/. Läst 1 juni 2014. 
  3. ^ [a b c d e f] K. Norton (9 november 2011). Pteropus vampyrus (på engelska). Animal Diversity Web. University of Michigan. http://animaldiversity.ummz.umich.edu/accounts/Pteropus_vampyrus/. Läst 1 juni 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]