Karl Tirén

Från Wikipedia
Karl Tirén.
Fil:Karl Tirén porträtterad av Frida Stéenhoff.jpg
Karl Tirén som ung, porträtterad av Frida Stéenhoff.
Fil:Lapporten i Abisko; oljemålning av Karl Tirén (1869-1955).JPG
Lapporten i Abisko, oljemålning av Karl Tirén.

Karl Tirén, född 23 juni 1869 i Oviken, död 1 september 1955 i Stockholm, var en jämtsk konstnär, sameforskare, järnvägstjänsteman och fiolbyggare. Han var även verksam som jojksamlare. Karl Tirén var yngre bror till konstnären Johan Tirén.

Biografi

Karl och Johan Tirén var söner till kyrkoherden Olof Tirén och dennes hustru Kristina Holm. Familjen bodde i Oviken i Jämtland. Han blev far till provinsialläkaren Gunnar Tirén. Karl Tirén inspirerades av sin äldre bror konstnären Johan Tirén, vars konst fokuserades kring samekulturen. Konstnärskapet skulle sedan bli en av de viktigare delarna av Karl Tiréns olika engagemang. I likhet med sin bror målade Karl Tirén naturalistiska fjäll- och samemotiv samt enstaka porträtt.

I början av 1900-talet reste Karl Tirén runt i Lappland och Nordnorge för att dokumentera och uppsamla jojkar. Detta arbete tog många år i anspråk och sammanfattades i verket Die lappische Volkmusik, utgiven av Hugo Gebers Förlag i Uppsala 1942. Genom dokumentationen av jojkar utförde Tirén en pionjärinsats i och med att han använde fonografen. Hans arbete har bidragit till att bevara en utdöende och uråldrig jojktradition till eftervärlden. Karl Tirén blev känd även som fiolbyggare och folkmusiker.

Karl Tiréns tjänstgöringsorter som stationsinspektor vid Statens Järnvägar: Östersund 1889-1895, Sollefteå 1895-1896, Sundsvall 1896, Mellansel 1896-1900, Umeå 1900-1902, Örnsköldsvik 1903-1904, Umeå 1903-1904, Kiruna 1904-1907, Boden 1907-1912 och Bergvik 1912-1934.

Under tiden i Kiruna byggdes den stuga, "Nuoljalid" i Abisko, som kom att bli platsen för rekreation, sällskapsliv, konstnärligt skapande och utgångspunkt för expeditioner. Här finns också den unika gravplats som Karl kämpade sig till. Länsstyrelsen motsatte sig idén, men med stöd av kungen och samerna så kunde familjegraven anläggas. Karl Tirén var gift med Ellen Hellström, och hon var hans första hustru. Hans andra hustru var Astrid Tirén, född Odstedt. Karl, Ellen och Astrid ligger begravda på Nuoljas sluttning, vid Nuoljalid. Berget Nuolja, eller Njulla, ligger mellan Abisko och Björkliden.

Karl Tiréns omfattande arkiv finns i Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Umeå (DAUM), medan de flesta av Tiréns bevarade fonografinspelningar finns i Svenskt visarkiv, där en webbpresentation kring inspelningarna finns.[1]

Utmärkelser

Källor

Noter

Externa länkar