Karl XII/senare delen

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Karl XII del II)
Karl XII/senare delen
Karl XII/senare delen
Karl XII/senare delen
Filmens bioaffisch från 1925.
GenreDrama
RegissörJohn W. Brunius
ProducentHerman Rasch
ManusHjalmar Bergman
SkådespelareGösta Ekman
Nicolai de Seversky
Bengt Djurberg
FotografHugo Edlund
ProduktionsbolagHistorisk Film
Herman Rasch
DistributionAB Svenska Biografteaterns Filmbyrå
Premiär1925
Speltid130 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
FöregångareKarl XII
IMDb SFDb Elonet
Scen ur filmen baserad på Gustaf Cederströms målning Karl XII:s likfärd.

Karl XII/senare delen är den andra delen av en svensk monumentalfilm om Karl XII från 1925 i regi av John W. Brunius. För första delen se Karl XII.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Lasse är soldat i den svenska armén. Vintern är svår och han är nära att dö, men räddas av sin kung. Efter slaget vid Poltava håller Lasse på att förblöda men räddas åter till livet.

Armén beger sig hem och hamnar så småningom vid Fredrikssten där kungen och Lasse beger sig ut på en ridtur när en explosion inträffar och Lasse såras. Utan att tänka på faran riskerar kungen sitt eget liv för att rädda Lasse. Efter detta börjar kungen uppträda mer oförsiktigt, och en dag träffas han av en kula och avlider.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen premiärvisades 16 november 1925. Inspelningen av filmen skedde med ateljéfilmning i Filmstaden Råsunda med exteriörer från bland annat Åreskutan, Uppsalaslätten, Fredrikshald och Konstantinopel av Hugo Edlund.

Som statister deltog bland annat manskap ur Jämtlands fältjägarregemente, Norrlands artilleriregemente, Upplands regemente, Skånska husarregementet, samt ur den norska garnisonen i Fredrikshald.

En förkortad och koncentrerad version av Karl XII och Karl XII/senare delen med synkroniserad musik och ljudeffekter iordningställdes och premiärvisades på Garbio och Lyran i Stockholm den 27 november 1933.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]