Katekolamin
Den här artikeln behöver källhänvisningar för att kunna verifieras. (2021-11) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (gärna som fotnoter). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan att det behöver diskuteras på diskussionssidan. |
Katekolaminer är en grupp av kemiska ämnen som kommer från aminosyran tyrosin och som innehåller en amingrupp och en katekolgrupp (1,2-dihydroxibensen). De tre mest vanligt förekommande katekolaminerna är dopamin, noradrenalin och adrenalin. Katekolaminer är hormoner som signalerar psykisk stress eller låga blodsockernivåer (se flykt- och kamprespons).
Adrenalin och noradrenalin har liknande effekt, men adrenalin är huvudsakligen ett blodburet hormon som avges från binjuremärgen, medan noradrenalin fungerar som transmittorsubstans i det sympatiska nervsystemet. Den kemiska skillnaden är bara att adrenalin har en metylgrupp på kväveatomen.
Syntes
[redigera | redigera wikitext]Tyrosin bildas av fenylalanin eller tillgodoses genom kosten. Tyrosin bildar DOPA (dihydroxifenylalanin) med hjälp av enzymet tyrosinhydroxylas. DOPA kan sedan omvandlas till dopamin med hjälp av enzymet DOPA-dekarboxylas. Noradrenalin är nästa steg i reaktionskedjan efter enzymatisk omvandling av enzymet dopamin-beta-hydroxylas. Noradrenalin är ett förstadium till adrenalin som kan aktiveras genom enzymet fenyletanolamin N-metyl-transferas.
|