Katsuya Kondō

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Katsuya Kondō
Lokalt namn(japanska: 近藤 勝也 Kondō Katsuya? )
Född2 juni 1963 (58 år)
Ehime prefektur, Japan
Nationalitetjapansk
Alma materStudio Annapuru, Studio Ghibli
Yrke/uppdraganimatör
Känd föranimationschef på många Ghibli-filmer
Noterbara verkKikis expressbud, Kumo no yō ni Kaze no yō ni, Jag kan höra havet
Influerad avOsamu Dezaki, Shinji Ōtsuka, Akio Sugino

Katsuya Kondō (japanska: 近藤 勝也?, Kondō Katsuya ) är en japansk mangatecknare, figurdesigner, animatör och animationschef. Han föddes 2 juni 1963[1] i Ehime prefektur i Japan. Han är mest känd för sitt arbete med figurdesignen på Studio Ghibli-filmer som Kikis expressbud och Jag kan höra havet, liksom för Playstation-spelet Jade Cocoon[1]. Hans figurdesign räknas av vissa[källa behövs] som den främsta företrädaren för Studio Ghibli-stilen.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Efter gymnasiet började han arbeta för Osamu Dezaki och Akio Sugino vid deras Studio Annapuru. Under Shinji Ōtsukas ledning, fungerade Kondō som nyckelanimatör på TV-animeserien Cat's Eye (1983–1985). Därefter arbetade han som frilansare på serier som Mighty Orbots, Rainbow Brite och Disneys Bumbibjörnarna. Hans första arbete för Studio Ghibli var som nyckelanimatör på deras debutfilm, Laputa – Slottet i himlen (1986). Efter att ha arbetat med Gainax-filmen Ōritsu uchūgun: Honneamise no tsubasa och OVA-produktioner som Devilman och Meikyū Bukken File 538 (även känd som Twilight Q[2]), började Kondō blir känd för sin kvalitetskänsla.

Kondō samarbetade med Ken'ichi Sakemi på en manga som återberättade Jeanne d'Arcs liv, vid sidan av arbete med figurdesignen för TV-spelet Jade Cocoon. De två arbetade också med figurdesignen till 1990 års Kumo no yō ni Kaze no yō ni (animerad TV-film för NTV), baserad på Sakemis bok Kōkyū monogatari. Historien kretsade kring en ung flicka från landet som väljs ut att bli en av den kinesiske kejsarens konkubiner. Kondō arbetade också med Tomomi MochizukiSayuri Horoshitas musikvideo Kaze no tōri michi, som producerades för Ajia-do Animations Works och sändes på NHK.

Katsuya Kondō har sedan starten med Laputa – Slottet i himlen deltagit i produktionen på alla Hayao Miyazakis långfilmsproduktioner utom Spirited Away. Dessutom har han bland annat arbetat med tre av Isao Takahatas Studio Ghibli-filmer. Endast fem av Studio Ghiblis långfilmer har saknat Kondōs medverkan, och Kondō har under årens lopp blivit en av nyckelfigurerna vid skapandet av Miyazakis välkända animationsstil. Kondō har på de flesta produktionerna arbetat som animationschef, assisterande animationschef (animation supervisor) eller figurdesigner. 2007 utsågs han till assisterande animationschef för Ponyo på klippan vid havet.[3] Han skrev då också texten till filmens ledmotiv.

Därutöver har Kondō de senaste decennierna gjort inhopp på andra bolags produktioner. 2000 arbetade han på NTV:s Umi no Aurora och 2007 på Mitsuo Isos TV-serie Denno Coil.

Verklista[redigera | redigera wikitext]

Animation[redigera | redigera wikitext]

(Studio Ghibli = fetstilt årtal)

Spel[redigera | redigera wikitext]

Böcker och manga[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 28 mars 2013.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] "Katsuya Kondou". Nausicaa.net. Läst 28 mars 2023. (engelska)
  2. ^ "Twilight Q". Animenewsnetwork.com. Läst 28 mars 2013 (engelska)
  3. ^ Professional. [Television]. Japan: NHK 
  4. ^ [a b c d e f g h i j k l] "Katsuya Kondou Filmography". Nausicaa.net. Läst 28 mars 2013. (engelska)
  5. ^ "Lite mer om Ghiblis Ronja Rövardotter". feber.se, 2014. Läst 31 januari 2016.
  6. ^ [a b c d] "Book List: Katsuya Kondou". Nausicaa.net. Läst 28 mars 2013. (engelska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]