Min granne Totoro

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Min granne Totoro
Tonari no Totoro title (green).jpg

となりのトトロ
(Tonari no Totoro)

Genre fantasy, familjefilm, komedi
Film
Regissör Hayao Miyazaki
Producent Toru Hara
Manus Hayao Miyazaki
Seiyū Chika Sakamoto
Noriko Hidaka
Hitoshi Takagi
Musik Joe Hisaishi
Figurdesigner Yoshiharu Sato
Animationschef Yoshiharu Sato
Studio Studio Ghibli
Distributör Tōhō
Speltid 86 min
Premiärdatum 16 april 1988
Anime- och mangaportalen
Familjen Kusakabes hus, uppbyggd som del av Expo 2005 i Japan.
Bakom familjens hus står i filmen ett jättelikt kamferträd, i vidd ungefär som trädet på bilden.
Busshållplatsen "Totoro" i Ume, staden Saiki i Ōita prefektur, Japan.
"Totoros träd", ett träd med omisskännlig profil i Yamagata i norra Japan.

Min granne Totoro (japanska: となりのトトロ Tonari no Totoro?) är en japansk animerad långfilm från 1988. Den regisserades av Hayao Miyazaki och producerades på Studio Ghibli. I centrum står en familj med far och två döttrar som någon gång på 1950-talet flyttar in i ett gammalt hus ute på landet, för att bo nära barnens hospitaliserade moder. Filmen är en av Studio Ghiblis och Miyazakis mest kända produktioner. Den stora och lurviga titelfiguren har också blivit föremål för en mängd kringprodukter – inte minst synliga i japanska leksaksbutiker.

Filmen hade svensk videopremiär 1988 och visade på TV 1995 och 2000 (TV1000/TV1000 Cinema) och relanserades 2007 på både bio och via DVD och hade visats på Kanal 1 och SVT Barn. Filmen kommer släppas återigen på DVD under 2017

Handling[redigera | redigera wikitext]

Handlingen försiggår en sommar under 1950-talet[1] på den japanska landsbygden, nordväst om Tokyo.[2] Familjen Kusakabe, en universitetsprofessor och hans två döttrar, flyttar in i ett gammalt hus vid skogen. Hans fru ligger på sjukhus för att bli frisk efter TBC. Döttrarna tycker att det är både skrämmande och fascinerande när huset visar sig vara fullt av väsen som kallas sotspridare.

Den yngre dottern, Mei, hittar en hemlig gång in till en magisk skog, där hon stöter på en stor skogsande. Hon kallar den Totoro. Pappan, som inte sett den, berättar att Totoro troligen är skogens väktare. Bara de som har ett rent hjärta kan se anden i skogen. Bägge systrarna möter Totoro tillsammans en regnig kväll när de väntar på sin pappa på en busshållplats, som är försenad från arbetet. Genom att låna Totoro sin pappas paraply vinner de hans förtroende. Han hjälper senare till genom att tillkalla en "kattbuss", som först letar rätt på Mei som gått vilse och sedan tar dem med till sjukhuset där deras mamma ligger sjuk.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Familjen Kusakabe[redigera | redigera wikitext]

 • Satsuki (草壁サツキ, Kusakabe Satsuki) ♀
Noriko Hidaka (japansk röst), Annica Smedius (originaldubbning från 1995) Julianna Werner Wretman (svensk röst 2007)

En elvaårig flicka. Satsuki är Meis storasyster. Satsuki är det traditionella namnet på den femte månaden i japanska kalendern, numera gogatsu, alltså maj. Satsuki har mörk hår och hon bär orange Hängselkjol, gul skjorta och blåa skor.

 • Mei (草壁メイ, Kusakabe Mei) ♀
Chika Sakamoto, Jasmine Heikura (originaldubbning från 1995) Mimmi Benckert (svensk röst 2007)

Satsukis fyraåriga lillasyster. Hennes namn har paralleller till sin systers namn som uttalas som amerikanska May. Detta avspeglar att historien ursprungligen bara innefattade en flicka, som senare delades upp i två systerroller. Omslagsbilden till den svenska upplagan av Min Granne Totoro med bara en tjej stående bredvid Totoro på busshållplatsen är en rest av originalmanuskriptet med en ensam flicka som ser ut som en blandning av de två systrarna. Mei har brunt hår med röda pärltofsar och hon bär en gul sommarhatt, har vit Blus med rosa klänning och bär en gul väska.

 • Tatsuo (草壁達夫, Kusakabe Tatsuo) ♂
– Shigesato Itoi, Frej Lindqvist, Jonas Bergström

Satsukis och Meis pappa som arbetar på antropologi- och arkeologiavdelningen vid Tokyos universitet.

 • Yasuko (草壁靖子, Kusakabe Yasuko) ♀
Sumi Shimamoto, Louise Raeder, Lizette Pålsson

Satsuki och Meis mamma. Hon lider av en sjukdom som aldrig bekräftas i filmen (regissören Miyazaki har dock bekräftat att det är lungsot) och ligger på Shichikokuyama sjukhuset, där man har ett anmärkningsvärt tuberkulosprogram. Miyazakis mor hade TBC då hon var liten.

Övriga roller[redigera | redigera wikitext]

 • Kanta Ōgaki (大垣寛太, Ōgaki Kanta) ♂
– Toshiyuki Amagasa, Johan Halldén, Joel Nyström

En pojke i knappa tonåren i dit familjen Kusakabe flyttat. Han uppträder kluvet mot Satsuki. Denna rollfigur är förtjust i tecknat och flygplan och har på så vis tydliga drag av Miyazaki själv.

 • Kantas mamma
– Yūko Maruyama, Vivian Cardinal
 • Kantas pappa (Kanta no otōsan) ♂
– Masashi Hirose, Jan Nygren, Niclas Wahlgren
 • Gammelmor (お祖母ちゃん, Obāchan, Kanta no obāsan) ♀
– Tanie Kitabayashi, Sif Ruud, Vicki Benckert

Kantas mormor som då och då tar hand om flickorna.

 • Michiko

Satsukis klasskamrat i original kallas bara vän

– (Chie Kojiro), Anna Nylén, Matilda Smedius
 • Satsukos lärare (Sensei) ♀
– Machiko Washio, Annica Smedius
– Hitoshi Takagi.

En gråvit vänlig skogsande som är över tre meter lång. Den liknar en stor tjock kanin. Totoro är Meis felaktiga uttal av torōru, ett japaniserat lånord för troll. Det finns två mindre likartade figurer i filmen, som även de kallas totoro. (Den store gråe Totoro kallas "Ō-Totoro" eller "Miminzuku", mellantrollet "Chū-Totoro" eller "Zuku" och den minsta "Chibi-Totoro" eller bara "Mini". De här namnen dyker inte upp i filmen, men har använts i extramaterial.)

 • Kattbussen (猫バス, Nekobasu)

En enorm orange-brun katt som även är en buss, baserad på japansk folktro att om en katt blir tillräckligt gammal, så får den magiska krafter att byta form och kallas för en bakeneko. Bake neko nämns i ett flertal filmer från Studio Ghibli.

Källor: [3] (japanska röster), [4] (svenska röster)

Premiär och distribution[redigera | redigera wikitext]

Japan[redigera | redigera wikitext]

Filmen hade japansk biopremiär 16 april 1988, samma dag som Eldflugornas grav. De båda filmerna visades som en dubbelvisning, där ibland Totoro visades först, ibland Eldflugorna.

Min granne Totoro i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Filmen visades första gången med svensk TV under sommaren 1988 med japansk tal med undertext även köpvideo och senare med svenskt tal på TV-kanalerna TV1000 och TV1000 Cinema under 1995 (första visning 9 juli 1995 på TV 1000[5]) och 1996, då under titeln Magiska äventyr med Totoro[6] Våren 2007 biolanserades den av SF. Senare under året släpptes den på DVD, med svensk text och ny svensk dubbning. Distributör och producent i Sverige var Triangelfilm.

Svenska premiär[redigera | redigera wikitext]

 • Hösten 1988 Köpvideopremiär
 • 30 mars 2007 Biopremiär i Sverige
 • 24 oktober 2007 Premiär på DVD
 • 27 oktober 2018 Nypremiär av TriArt

Kortfilm[redigera | redigera wikitext]

Mei to konekobasu (めいとこねこバス, 'Mei och Kattungebussen') är en 20 minuter lång kortfilm baserad på långfilmen.[7] Mei springer utanför huset, och hon tar en japansk kaka. Och plötsligt kommer en enorm orkan, och hon blir då snurrig. Den här filmen från 2002 har bara visats i Studio Ghibli-museet.

Se även[redigera | redigera wikitext]


Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Not: Hayao Miyazaki placerade historien i ett Japan där TV-apparater ännu inte blivit vanliga hemma. Det exakta årtalet enligt sjukhuskalendern i slutet av filmen är 1958. Källa: [1]
 2. ^ "Where did the story take place?". Nausica.net. Läst 2012-08-23. (engelska) Not: Området heter Tokorozokawa och är idag en förort till Tokyo. På 50-talet var det en levande landsbygd, omgivet av Sayama-bergen. Hayao Miyazaki bor idag i området.
 3. ^ "Min granne Totoro (1988)". IMDb.com. Läst 2012-08-23.
 4. ^ "Min granne Totoro". Dubbningshemsidan.se. Läst 2012-08-23.
 5. ^ TV 1000 programguide, juni/juli 1995, s. 74.
 6. ^ "TV1000 1996-03-15". SMDb.kb.se. Läst 2012-08-23. Not: Filmen presenterades av TV1000 alternativt som Min vän Totoro.
 7. ^ "Mei and the Kittenbus". Nausicaa.net. Läst 1 april 2014. (engelska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]