Porco Rosso

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Porco Rosso
Kurenai no buta title.jpg

紅の豚
(Kurenai no buta)

Genre äventyr, komedi
Film
Regissör Hayao Miyazaki
Producent Toshimitsu Matsuo,
Yoshio Sasaki,
Sokai Tokuma,
Yasuyoshi Tokuma
Manus Hayao Miyazaki (fritt efter Miyazakis egen manga)
Seiyū Shū'ichirō Moriyama,
Akemi Okamura,
Akio Ōtsuka
Musik Joe Hisaishi
Figurdesigner Toshio Kawagushi
Animationschef Megumi Kagawa,
Toshio Kawaguchi
Studio Studio Ghibli
Distributör Tōhō
Speltid 93 min
Premiärdatum 12 juni 1992
Anime- och mangaportalen

Porco Rosso (japanska: 紅の豚? ) Kurenai no buta, 'Den röda grisen' är en japansk animerad långfilm från 1992. Den är regisserad av Hayao Miyazaki och animerad på Studio Ghibli. Filmen är fritt baserad på en kort manga av Miyazaki och kretsar kring en prisjägare och före detta stridspilot från första världskriget.


Handling[redigera | redigera wikitext]

Handlingen utspelar sig i mellankrigstidens Italien och kretsar kring prisjägaren Porco Rosso, en före detta stridspilot från första världskriget. Efter kriget och den italienska fascismens makttillträde, drog han sig tillbaka från världen. En ovanlig förbannelse förvandlade honom till en humanoid gris.

Porco Rosso-cosplay på konventet Otakon 2012.

Rollista och röster[redigera | redigera wikitext]

Övriga svenska röster[redigera | redigera wikitext]

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Porco Rosso var först tänkt som en kortfilm för interkontinentala flygningar på Japan Airlines. Därefter växte konceptet ut till en långfilm, Miyazakis första film med en medelålders man som huvudfigur.

Porco Rosso anlitar en liten firma i MilanoPiccolo – till att reparera och tillverka sina flygplan. På en av flygmotorerna kan man läsa texten "Ghibli". Ghibli, ursprungligen namnet på en nordafrikansk ökenvind, var beteckningen på ett italienskt militärflygplan och gav även namnet till den japanska animationsstudion. Miyazaki var själv uppvuxen i en liknande familjefirma som tillverkade skevroder till Zero-planen från andra världskriget.

Miyazaki har sagt att den franskspråkiga dubbningen av filmen är hans favorit, då han anser att Jean Reno är den skådespelare som gjort den bästa gestaltningen av Porco Rosso.

I slutet av 00-talet ryktades det om att Miyazaki var på gång med en fortsättning på Porco Rosso, det trots att han i vanliga fall aldrig gör direkta uppföljare på sina filmsuccéer. Svaret blev att han istället arbetade på en film löst baserad på Jirō Horikoshis liv. Hirokoshi var den ursprungliga konstruktören av Zero-planet.[1]

Distribution[redigera | redigera wikitext]

Den franska DVD-titeln.

Japan[redigera | redigera wikitext]

Filmen hade japansk biopremiär 12 juni 1992.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Filmen hade premiär i SverigeTV1000 i mitten av 1990-talet, då med titeln På flygande uppdrag[2] och med en helt annat svensk dubbning än den som gjordes inför DVD-utgåvan. DVD-utgåvan släpptes 28 januari 2009. I den första dubben gjorde Mattias Knave Porco Rosso och Hasse Jonsson Curtis men i den nya har de bytt roller.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Ghibli Announces Miyazaki's Kaze Tachinu, Takahata's Kaguya-hime no Monogatari". Animenewsnetwork.com, 2012-12-13. Läst 6 februari 2013. (engelska)
  2. ^ "TV1000 1996-06-19". Svensk Mediedatabas. Läst 24 juli 2013.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]