Porco Rosso

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Porco Rosso
Kurenai no buta title.jpg

紅の豚
(Kurenai no buta)

Genre äventyr, komedi
Film
Regissör Hayao Miyazaki
Producent Toshimitsu Matsuo,
Yoshio Sasaki,
Sokai Tokuma,
Yasuyoshi Tokuma
Manus Hayao Miyazaki (fritt efter Miyazakis egen manga)
Seiyū Shū'ichirō Moriyama,
Akemi Okamura,
Akio Ōtsuka
Musik Joe Hisaishi
Figurdesigner Toshio Kawagushi
Animationschef Megumi Kagawa,
Toshio Kawaguchi
Studio Studio Ghibli
Distributör Tōhō
Speltid 93 min
Premiärdatum 12 juni 1992
Anime- och mangaportalen
Porco Rosso-cosplay på konventet Otakon 2012.

Porco Rosso (italienska för 'Röde Grisen',[a] japansk originaltitel: 紅の豚; Kurenai no buta, 'Karmosine grisen' eller 'Djupröde grisen')[b] är en japansk animerad långfilm från 1992. Den är regisserad av Hayao Miyazaki och animerad av Studio Ghibli. Filmen är fritt baserad på en kort manga av Miyazaki och kretsar kring en före detta sjöpilot från första världskriget som förvandlats till gris och blivit prisjägare.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen utspelar sig i mellankrigstidens Italien runt decennieskiftet 1930 (enligt mangan sommaren 1929)[1] och kretsar kring prisjägaren Porco Rosso, vars egentliga namn är Marco Pabatto, en före detta italiensk sjöpilot från första världskriget, vars dagliga yrke är att jaga luftpirater med sitt djupröda sjöflygplan, ett Savoia S.21 tävlingsflygplan (påhittat för filmen), tillverkat i ett exemplar på grund av sin svårkontrollerade natur, vilken har modifierats med två kulsprutor i nosen. En traumatisk upplevelse från krigsåren fick Marco att avkasta sig mänskligheten och förvandla sig till gris genom en förbannelse, varav han döpte om sig till Porco Rosso, italienska för Röde Grisen.

Handlingen handlar mest om Porco Rossos liv som prisjägare och hans relationer till nya och gamla vänner, civilbefolkningen, laglösa och staten. Då handlingen tar plats under italienska fascismens makttillträde har filmen en underhandling om att Porco av olika anledningar är efterlyst av staten. Trots detta verkar Porco ha ett orelaterat anti-fascistiskt ställningstagande.

Filmens avslutas med en duell i kurvstrid inför stor publik mellan Porco och den antagonistiska legopiloten Curtiss, anordnat av ett syndikat av luftpiratgrupper som genom ett inspirerande tal insett eller återfunnit skönheten i deras gemensamma flygkultur.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Porco Rosso föddes som människan Marco Pabatto under sent 1800-tal i Italien och blev tidigt en flygare tillsammans med sina närmaste vänner. Under första världskriget gick han och hans barndomsvän "Belneldi" med i den Kungliga italienska arméns militära flygarkår mot Centralmakterna och fick befattningen sjöpilot.

I filmen berättar Porco Rosso en historia från krigsåren som beskriver den upplevelse som fick honom att förvandla sig till gris. Under "krigets sista sommar" (1918 i historisk kronologi) var han och hans barndomsvän Belneldi på daglig patrull med sin italienske flygenhet över det Adriatiska havet på väg mot Istrien. Belneldi hade gift sig två dagar tidigare med deras barndomsvän Gina, en återkommande karaktär i filmen, där även Marco (Porco) var "best man" (bröllopsmarskalk), men hade nekats permission för smekmånad och behövt återvända till tjänst. Under patrullen stöter Marcos enhet på Österrike-Ungerns sjöflygarkår och en luftstrid bryter ut.

Under striden blir Marco jagad av tre fiendeplan och tappar därför bort sin vän Belneldi. Med stridens gång blir Marco den sista stående från sin enhet. Trots desperata undanmanövrar lyckas Marco inte skaka av sig fienderna och till slut ger hans kropp upp. Marco beskriver upplevelsen i en återblick som att han blev helt yr, lemmarna domnade och synen försvann, varav han trodde att han hade dött. Helt plötslig återfår han dock synen i ett ljussken och inser att han flyger i ett moln. Helt kraftlös låter han sitt plan flyga fritt, vilket trots kraftiga skottskador håller sig stabilt. Han beskriver det som att planet "bara fortsatte flyga av sig själv". Väl ovan moln var allting helt tyst, "som en himmelsk prärie"; himlen var helt klar förutom en strimma av moln högt ovanför så långt ögat kan se. Snart upptäcks det att strimman av moln egentligen är uppgjord av stupade stridspiloter i deras flygplan, varav Italienska och Österrike-Ungerska stridspiloter från föregående strid, isittandes deras sjöflygplan med stillastående motor, helt stilla och uttryckslösa, börjar stiga fram ur molntäcket och upp mot strimman av stupade flygplan, däribland Marcos vän Belneldi. Trots vädjan att ta Belneldis plats fortsätter Marcos plan att glida på molntäcket med halvgående motor och snart vaknar han upp från upplevelsen, flygandes strax ovanför vattenytan i det Adriatiska havet.

Upplevelsen, som ska symbolisera att Marco för en stund hamnat i limbo mellan liv och död för att sedan återvända till livet mot sin vilja, har viss grund i verkligheten. Efter sin beskrivning av händelsen lär Marco under sina extrema undanmanövrar ha dragit höga G-krafter som fått blodet att strömma ner i fötterna och skapat syrebrist i överkroppen, vilket leder till kraftlöshet, tunnelseende, yrsel och slutligen medvetslöshet, varav han kan ha drömt eller hallucinerat hela händelseförloppet. Trots detta påverkade upplevelsen Marco något enormt. Han förvandlade sig till en antropomorfisk gris genom en förbannelse, döpte om sig till Porco Rosso (italienska för Röde Grisen), försökte radera sitt tidigare liv och drog sig tillbaka från världen för att bli prisjägare mot luftpirater. I filmen sägs det att enbart ett foto av honom som människa finns kvar, ett foto han lovat mot sin vilja att inte förstöra, men han eller någon annan har redan retuscherat över hans ansikte med en penna. Det föreslås i filmen att upplevelsen var en akt av gud, att det inte var dags för Marco att dö då han är en god man, men Porco kontrar detta med sitt talesätt: –"alla goda män är redan döda", vilket antyder att han inte ser sig själv som god, eller att hans förflutna vad gott men numera dött. Detta speglar även filmens underhandling om italienska fascismens makttillträde och Porcos motvilja mot detta, ungefär som att det gamla goda Italien är dött. Hans förvandling till gris kan förklaras som en självbestraffning för att han inte förtjänar att vara människa, men även som avståndstagande från människans ondska. Porco antyder vid flera tillfällen att han inte tror det finns hopp för mänskligheten. När en bankör försöker sälja honom patriotobligationer "för att hjälpa folket" lyder hans svar: –"det överlåter jag till folk, jag är bara gris".

Svenska röster[redigera | redigera wikitext]

Omdubbning[redigera | redigera wikitext]

Övriga svenska röster[redigera | redigera wikitext]

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Porco Rosso var först tänkt som en kortfilm för interkontinentala flygningar på Japan Airlines. Därefter växte konceptet ut till en långfilm, Miyazakis första film med en medelålders man som huvudfigur.

Porco Rosso anlitar en liten firma i MilanoPiccolo – till att reparera och tillverka sina flygplan. På en av flygmotorerna kan man läsa texten "Ghibli". Ghibli, ursprungligen namnet på en nordafrikansk ökenvind, var beteckningen på ett italienskt militärflygplan och gav även namnet till den japanska animationsstudion. Miyazaki var själv uppvuxen i en liknande familjefirma som tillverkade skevroder till Zero-planen från andra världskriget.

Miyazaki har sagt att den franskspråkiga dubbningen av filmen är hans favorit, då han anser att Jean Reno är den skådespelare som gjort den bästa gestaltningen av Porco Rosso.

I slutet av 00-talet ryktades det om att Miyazaki var på gång med en fortsättning på Porco Rosso, det trots att han i vanliga fall aldrig gör direkta uppföljare på sina filmsuccéer. Svaret blev att han istället arbetade på en film löst baserad på Jirō Horikoshis liv. Hirokoshi var den ursprungliga konstruktören av Zero-planet.[2]

Distribution[redigera | redigera wikitext]

Den franska DVD-titeln.
Netflix internationella titel.

Japan[redigera | redigera wikitext]

Filmen hade japansk biopremiär 12 juni 1992.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Filmen hade premiär i SverigeTV1000 i mitten av 1990-talet, då med titeln På flygande uppdrag[3] och med en helt annat svensk dubbning än den som gjordes inför DVD-utgåvan. DVD-utgåvan släpptes 28 januari 2009. I den första dubben gjorde Mattias Knave Porco Rosso och Hasse Jonsson Curtis men i den nya har de bytt roller.

Anmärkningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Porco Rosso, 'Röde Grisen', eller direktöversatt, "Grisen Röde", refererar troligen till flygarässet Manfred von Richthofen som har smeknamnet Röde baronen.
  2. ^ Karmosin (engelska: Crimson) är en stereotypisk hyllningsfärg för tidigt jaktflyg, såsom Röde baronens jaktplan och andra färgglada plan i Jagdgeschwader I, känd som "den flygande cirkusen", men även flertalet mellankrigsplan av italienske flygtillverkaren Aermacchi.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]