Keith Haring

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Keith Haring
Keith Haring (1986).jpg
Född4 maj 1958
Reading, Pennsylvania, USA
Död16 februari 1990 (31 år)
New York, New York, USA
NationalitetUSA USA
Konstnärskap
Fältgraffiti
UtbildningSchool of Visual Arts
RörelsePopkonst, Graffiti
Signatur
Keith Haring, sinatura 01-06b.jpg
Redigera Wikidata
Boxer i Berlin
ZKM i Karlsruhe

Keith Allen Haring, född 4 maj 1958 i Reading, Pennsylvania, död 16 februari 1990 i New York, var en amerikansk konstnär. Han studerade vid School of Visual Arts, New York 1978–79.

Nyexpressionism och graffiti[redigera | redigera wikitext]

Harings myllrande och graffitiinspirerade kompositioner (han hade ett nära samarbete med graffitimålaren LA II och han var också den som aktivt förmedlade gallerivärldens kontakter med Futura 2000) utgjorde inte bara en del av avantgardet under 1980-taletnyexpressionismen var som mest populär. Hans verk blev också mycket kommersiellt framgångsrika och förekom som motiv på T-shirtar, knappar och klistermärken i samband med aidskampanjer med mera. Han hade dessutom en affär, "The Pop Shop", där allehanda konsttillbehör var till salu. Allt började med att han målade på tunnelbanor, gamla väggar, han målade med vanliga kritor till skillnad från andra konstnärer som målade med sprayfärg.

Konstboom och gatukonst[redigera | redigera wikitext]

Haring, liksom många av hans kollegor på School of Visual Arts, respekterade graffitimålarnas rörelse och utbytte gärna erfarenheter, men var samtidigt inte en del av den. I likhet med Jean-Michel Basquiat hade han en mer självständig roll. Hans konst är djupt personlig och präglas bland annat av de homosexuellas utsatthet under aids-epidemiens inledning. Haring började måla på de vakanta reklamplatserna i tunnelbanan. Han använde krita, som inte är permanent (till skillnad från sprayfärg). Trots detta blev han arresterad upprepade gånger. Den överhettade konstscenen, "konst-boomen", under 1980-talet i New York var sådan att ateljéerna inte räckte till; man intog självsvåldigt gatorna och det offentliga rummet och den konsten kom efter hand att kallas för Street Art eller på svenska gatukonst.

Kärlek och aids[redigera | redigera wikitext]

Figurerna i Harings bilder hoppar och skuttar med kraft- och rörelsemarkörer och trots sin "gullighet" gör de ofta hål i varandra. Haring gjorde gärna enorma, ändlösa teckenmålningar med denna typ av seriefiguration. Han målade tiovåningsfasader tillsammans med lokala ungdomar. Ett av hans mest spektakulära verk var en målad varmluftsballong som gick i trafik mellan London och Paris i samband med ett jubileum. Hans œuvre kännetecknas av en våldsamt koncentrerad produktivitet och ett uttalat kärleksbudskap. Han deltog bland annat också som medlem och grafiker i AIDS-aktivistgruppen ACT UP. Kanske upplevde han också att hans tid var kort; han avled 1990 i AIDS-relaterade sjukdomar.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Keith Haring. Katalog, Malmö Konsthall 1994. ISBN 91-7704-068-6.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]