Hvitträsk

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hvitträsk

Hvitträsk är en bostads- och ateljébyggnad i Kyrkslätt i Finland, som ritades av Eliel Saarinen, Herman Gesellius och Armas Lindgren och uppfördes 1902-04.

I början av 1900-talet flyttade tre kända arkitekter till Hvitträsk och bildade arkitektbyrån Gesellius-Lindgren-Saarinen. De köpte ett område vid stranden av sjön Vitträsk av ägarna till Fasa och Rauhala gård. Bygget av Hvitträsk inleddes 1902, och 1904 stod huvudbyggnaden klar. Hvitträsk var ett bra område med den fina naturen och järnvägen som höll på att byggas. De tre arkitekterna fick hjälp av bybor med bygget av husen. Husen är byggda i nationalromantisk stil av sten, tegel och stockar. De tre arkitekterna är kända för att ha ritat Nationalmuseet. Eliel Saarinen har ritat järnvägsstationerna i Helsingfors och Viborg, och Herman Gesellius såg till att de blev byggda. Saarinen utformade också de första sedlarna efter att Finland blivit självständigt.

Armas Lindgren sålde sin andel i Hvitträsk och flyttade till Helsingfors 1909. Herman Gesellius dog 1916 och är begravd på Hvitträsk. Hans änka sålde sin andel till Saarinen, som därefter ägde hela Hvitträsk ensam. År 1922 brann det på Hvitträsk, varvid hela byns befolkning hjälpte till att få det släckt, men det södra tornet blev förstört. Många kända personer besökte Hvitträsk en tid. Bland besökarna fanns Jean Sibelius som hittade hällmålningarna vid Vitträsk och Akseli Gallen-Kallela. Efter det att Saarinen flyttat till USA 1923 skötte Olga Gesellius, Hermans syster, om Hvitträsk fram till 1928, varefter det sköttes av olika personer. År 1949 köptes fastigheten av Anelma och Rainer Vuorio, som räddade den från förfall, men de måste 1988 sälja det av ekonomiska skäl. Gerda och Salomo Vuorio-stiftelsen öppnade stället för allmänheten 1971, i samband med att Hvitträsk blev ett museum. Finska staten tog över det 1981, och då togs även restaurangen i bruk.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]