Kinesiologi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Kinesiologi, från grekiskans ord kinesis (rörelse) är vetenskapen om människans rörelser. Den använder vetenskapligt baserade medicinska principer för att analysera, bevara och förbättra människans rörlighet. Kinesiologi skall inte förväxlas med tillämpad kinesiologi, som är en kontroversiell diagnostisk metod inom kiropraktiken.

Metoder[redigera | redigera wikitext]

Inom kinesiologin sysslar man med systematisk registrering av rörelser - kvalitativ och kvantitativ rörelseanalys. Detta är grunden till olika (forsknings)områden såsom motorisk kontroll, biomekanik, idrottsmekanik, rehabiliteringsmedicin, ergonomi.

I kvalitativ rörelseanalys analyserar man en rörelse utan hjälp av avancerade mätmetoder: man jämför rörelser som man ser med den optimala rörelse (hur den borde vara). Man tittar då till exempel på rörelseriktningar av olika segment eller kroppens läge i rummet. Man kan komma ganska långt med detta men ibland behövs det mer avancerade mätningar, som rent medicinska uträkningar.

Redskap[redigera | redigera wikitext]

Redskap som kinesiologer använder inom kvantitativ rörelseanalys är optiska rörelseanalyssystem för att mäta kinematiska aspekter av en rörelse med hjälp av kameror och markörer på kroppen, och kinetiska aspekter med hjälp av 3D-kraftplattor i golvet. Ofta registreras samtidigt muskelaktivitet med hjälp av elektromyografi (EMG). Inga av dessa metoder har blivit bevisade som vetenskapligt korrekta.