Kingdom Hearts

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kingdom Hearts
Originaltitelキングダムハーツ
År2002
UtvecklareSquare
Square Enix 1st Production Department (HD edition)
UtgivareEuropeiska unionen SCE Europa

USA Disney Interactive

Japan Square
GenreRollspel, plattformsspel
Antal spelareSingleplayer
FormatPlaystation 2
Playstation 3 (HD)
MedieformatDVD-ROM
Blu-ray Disc (HD)
Arbetslag
RegissörTetsuya Nomura
ProducentShinji Hashimoto
ManusförfattareJun Akiyama
Daisuke Watanabe
Kazushige Nojima
MusikYoko Shimomura
GrafikdesignTakayuki Odachi
ProgrammeringHiroshi Harata
Kentarou Yasui
Spelserie
SpelserieKingdom Hearts
UppföljareKingdom Hearts: Chain of Memories
Distribution
Australien22 november 2002
12 september 2013 (PS3)
Europa15 november 2002
13 september 2013 (PS3)
Japan28 mars 2002
26 december 2002 (Final Mix)
14 mars 2013 (PS3)
Sverige27 september 2003
13 september 2013 (PS3)
USA17 september 2002
10 september 2013 (PS3)
Åldersrekommendation
ACBG8+
CEROA
ELSPA11+
ESRBE
PEGI7+
Datorspelsportalen

Kingdom Hearts (キングダム ハーツ Kingudamu Hātsu?) är ett TV-spel, ett action-RPG för Playstation 2, producerat av Square och Disney-ägda Buena Vista Games. Det hade världspremiär 2002 och släpptes i Sverige den 27 september 2003.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Handlingen i Kingdom Hearts kretsar kring den fjortonårige pojken Sora. När spelet börjar befinner sig Sora på ön Destiny Island med sina två bästa vänner, femtonårige Riku och fjortonåriga Kairi. De lever ett stilla liv, men drömmer om att få lämna ön, upptäcka nya världar och finna Kairis ursprungliga hem. Sora börjar drömma märkliga drömmar som visar sig vara förvarningar om en katastrof som ska förändra de tre vännernas liv. En dag, i skydd av en kraftig storm, anfalls ön av The Heartless ("de hjärtlösa") och Sora ser sina båda vänner föras iväg innan han själv uppslukas upp av mörkret.

Samtidigt, i en annan värld, upptäcker trollkarlen Kalle Anka och riddaren Långben att kungen - Musse Pigg - har försvunnit. Deras enda spår är ett brev som uppmanar dem att leta upp "den utvalde" och hans vapen, kallat Keyblade. Kalle och Långben beger sig iväg, ombord på sitt gummiskepp, för att finna den utvalde.

När Sora vaknar upp befinner han sig i staden Traverse Town där han för första gången möter Långben och Kalle. Det visar sig snabbt att Sora är den utvalde, och tillsammans med Kalle och Långben beger han sig ut för att bekämpa the Heartless och rädda Soras vänner och kung Musse. På vägen möts de av hårt motstånd från spelets huvudskurk, Ansem, samt ett flertal kända Disneyskurkar: Ursula, Jafar, Hades, Oogie Boogie, kapten Krok och deras ledare Maleficent - den onda fén från Törnrosa som är ute efter hjärtats prinsessor som kan göra det möjligt att få "Kingdom hearts". Man möter även andra disneyskurkar som inte är ledda av Maleficent som hjärter dam, Clayton, Monstro och Chernabog.

Under spelets gång möter de såväl figurer från Disneyfilmer som från tidigare Final Fantasy-spel.

Karaktärer[redigera | redigera wikitext]

Sora[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Sora (Kingdom Hearts)

Han är en vanlig 14-årig pojke som lever på ön Destiny Island. Han bor på ön med sina två bästa vänner Riku och Kairi med flera andra Final Fantasy-karaktärer som till exempel Wakka från Final Fantasy 10. En dag får han en keyblade, en nyckelformat svärd, och dras med i ett äventyr som utspelas i flera olika världar.

Riku[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Riku

Riku är 15 år, alltså ett år äldre än Sora. De tävlar alltid om vem som är bäst och starkast. Senare i spelet blir dessa två varandras nemesis.

Kairi[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Kairi

Hon är lika gammal som Sora. Hon är en av de sju prinsessorna som Malificent försöker ta. Men hon misslyckar senare för då dör Malificent

Kalle Anka[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Kalle Anka

Kalle Anka (engelska: Donald duck) är Musse Piggs magiker vid hans slott. När Musse Pigg mystiskt försvinner, börjar Kalle och Långben leta efter Musse och träffar senare på Sora.

Janne Långben[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Långben

Långben (engelska: Goofy) är Musse Piggs riddare vid slottet. Och precis som Kalle följer han med Sora senare i spelet då de tillsammans börjar leta efter Musse Pigg, Riku och Kairi.

Final Fantasy-figurer[redigera | redigera wikitext]

I Kingdom Hearts finns det många Final Fantasy-karaktärer, några av dessa är.

  • Cloud Strife, Final Fantasy 7
  • Sephiroth, Final Fantasy 7
  • Aerith, Final Fantasy 7
  • Yuffi, Final Fantasy 7
  • Cid Highwind, Final Fantasy 7
  • Leon (Squall Leonharth), Final Fantasy 8
  • Wakka, Final Fantasy 10
  • Tidus, Final Fantasy 10
  • Selphie, Final Fantasy 8

Världar[redigera | redigera wikitext]

Man besöker många världar i Kingdom Hearts, de flesta reser man till med hjälp av gummiskeppet. Majoriteten av världarna är baserade på kända Disneyfilmer.

Final Mix[redigera | redigera wikitext]

En utökad version av spelet vid namnet Kingdom Hearts: Final Mix har släppts i Japan. Denna version innehåller en del nya scener, musik, vapen, förmågor, föremål och fiender. Det gjordes också ändringar för att göra spelet enklare och två nya svårighetsgrader lades till. Versionen innehåller också det extra som lades till i den engelska versionen såsom de extra bosstriderna som inte fanns i den japanska originalversionen.

Uppföljare[redigera | redigera wikitext]

Manga[redigera | redigera wikitext]

Kingdom Hearts har även legat till grund för en 4 volymer lång manga, tecknad av Shiro Amano. Den ges ut på svenska av Egmont Kärnan och översätts av My Bergström.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]