Kirill Vladimirovitj av Ryssland

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kirill Vladimirovitj av Ryssland

Storfurste Kirill Vladimirovitj av Ryssland (Kirill Vladimirovitj Romanov), född 12 oktober 1876 (nya stilen), död 12 oktober 1938, var en medlem av den ryska tsarfamiljen.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Han var son till storfurst Vladimir Alexandrovitj av Ryssland och Marie av Mecklenburg-Schwerin.Efter den ryska revolutionen 1917 och efter tsar Nikolaj II:s och hans bror Michaels död, blev Kirill överhuvud för den kejserliga familjen och titulär tsar och autokrat över Ryssland. Han titulerade sig "Tsar i exil" från 1924 fram till sin död.

Kirill inträdde 1896 i marinen och ställde sig efter Februarirevolutionen 1917 omedelbart till riksdumans förfogande och erkände den nya regimen. Efter Oktoberrevolutionen flydde han med sin familj till Haiko gård i Finland, och bosatte sig 1920 i Frankrike. Efter tvister bland Romanovdynastins ättlingar och de ryska monarkisterna proklamerade han sig 1922 som den ryska tronens kurator, och fogande sig i sin hustrus önskningar förklarade han sig, i egenskap av äldste medlem av ätten, 1924 som rysk kejsare. I sitt politiska program höll sig Kirill till den moderata konstitutionella monarkin. Han vann endast ett fåtal anhängare, vilka själva kallade sig "legitimister", medan de av andra benämndes "kirillovtser". Hans anhängare vann starkt stöd hos tyska monarkister. Kilill flyttade under sin emigranttid främst mellan Coburg i Tyskland och den lilla orten Saint Briac i Bretagne, Frankrike.[1]

Giftermål[redigera | redigera wikitext]

Storfurst Kirill gifte sig med sin kusin, prinsessan Victoria Melita av Sachsen-Coburg-Gotha i Tegernsee den 8 oktober 1905. Victoria var dotter till hertig Alfred av Sachsen-Coburg-Gotha, son till drottning Viktoria I av Storbritannien. Victoria Melitas mor var storfurstinnan Maria Alexandrovna av Ryssland, Kirills faster, dotter till tsar Alexander II av Ryssland.

Giftermålet orsakade en skandal bland Europas kungliga hov eftersom prinsessan hade skilt sig från sin förste make, storhertig Ernst Ludvig av Hessen, som också var hennes kusin. Storhertigens syster var Alexandra Fjodorovna, hustru till Nikolaj II. Tsaritsan tyckte redan illa om sin svägerska och kusin, och opponerade sig starkt mot giftermålet. När Kirill skulle återvända till Ryssland tog tsaren bort hans underhåll och hans position vid marinen.

Emellertid, efter flera dödsfall i familjen blev Kirill nummer tre i successionsordningen till tsartronen 1909, tsaren gav tillbaka alla titlar till Kirill och gav honom också tillåtelse att återvända med sin familj till Ryssland. Hans hustru fick rätten att titulera sig storfurstinna av Ryssland, från och med nu titulerades hon Hennes kejserliga höghet storfurstinnan Viktoria Feodorovna.

Barn[redigera | redigera wikitext]

Storfurst Kirill och prinsessan Victoria Melita fick tre barn:

Revolutionen[redigera | redigera wikitext]

Under februarirevolutionen 1917 och efter tsarens abdikation var Kirill tvungen att svära trohet till den provisoriska regeringen med sitt regemente och bar ett rött revolutionärt band på sin uniform.

Efter oktoberrevolutionen flydde Kirill och Victoria Melita till Finland, och sedan till Coburg i Tyskland . Så småningom flyttade familjen till Frankrike och Bretagne, där de stannade resten av sina liv.

Livet utomlands[redigera | redigera wikitext]

År 1924 utropade sig storfurst Kirill till tsar i exil i Paris, enligt lagarna för det ryska kejsardömet var han den förste pretendenten efter att tsaren blivit mördad av bolsjevikerna. Hans ende son, storfurst Vladimir, efterträdde honom som överhuvud för dynastin Romanov.

När Kirill levde i exil stöddes han av emigranter som kallade sig själva för "legitimister" (legitimisty, på ryska легитимисты), vilket betonade "legitimiteten" i Kirills pretendentskap. Opponenterna till Kirill kallades för "de oförutbestämda" (nepredresjentsy, på ryska непредрешенцы), som trodde att efter de revolutionära händelserna var den enda lösningen att sammankalla en zemskij sobor (parlamentet i det feodala Ryssland) för att välja en ny monark.

Kirill hade det starkaste stödet hos en grupp legitimister som var kända som Mladorossy, en rysk monarkistisk emigrantorganisation som var mycket influerad av fascismen - trots det tog de avstånd från andra fascistiska rörelser. Gradvis började organisationen uttrycka prosovjetiska sympatier och man argumenterade för att monarkin och den sovjetiska bolsjevismen kunde samexistera fridfullt (deras slogan var "Tsaren och Sovjeterna"). Kirill blev mer försiktig med organisationen när han upptäckte att grundaren Alexander Kazem-Bek syntes med en agent från OGPU. Kirill accepterade Kazem-Beks frivilliga avsägelse. Sonen Vladimir fortsatte att ha band med organisationen under det andra världskriget.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Anfäder[redigera | redigera wikitext]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nikolaj I av Ryssland
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Alexander II av Ryssland
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Alexandra Feodorovna
 
 
 
 
 
 
 
 
Vladimir Alexandrovitj av Ryssland
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ludvig II av Hessen-Darmstadt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maria Alexandrovna
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wilhelmine av Baden
 
 
 
Kirill Vladimirovitj av Ryssland
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Paul Fredrik av Mecklenburg-Schwerin
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fredrik Frans II av Mecklenburg-Schwerin
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Alexandrine av Preussen
 
 
 
 
 
 
 
 
Marie av Mecklenburg-Schwerin
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Heinrich LXIII av Reuss-Köstritz
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Augusta av Reuss-Köstritz
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Eleonore zu Stolberg-Wernigerode
 
 
 

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Carlquist, Gunnar, red (1933). Svensk uppslagsbok. Bd 15. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. sid. 455 
  2. ^ Kungl. Serafimerorden i Sveriges statskalender 1921

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Företrädare:
Nikolaj II
Pretendenter till Rysslands tron
19181938
Efterträdare:
Storfurst Vladimir