Gusii (folk)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Kisii (folk))
För andra betydelser av Gusii, se Gusii. För andra betydelser av Kosova, se Kosova (olika betydelser). För andra betydelser av Kisii, se Kisii.
Gusii (abagusii, kisii, kosova)
Makens hydda i en Kisii-by i Bomas i nära Nairobi.
Regioner med betydande antal
Kenya Kenya
Besläktade folkgrupper
En Gusii kvinna i inhemska ornament cirka 1905–1907.

Gusii, abagusii,[1] kisii eller kosova är ett bantufolk som lever i Kenya. De är en av de största etniska grupperna och lever på kullarna i västra delen av landet i ett område mellan Victoriasjön och gränsen mot Tanzania. De vandrade troligtvis till området för omkring 500 år sedan. Deras region är en av de mest tätbefolkade områdena i Kenya. De livnär sig på ett flertal olika aktiviteter:

Männen ägnar sig åt vallning, mjölkning och fiske medan kvinnorna tillverkar smör och gör det mesta av jordbruksarbetet.[2] På 1930-talet bildade de kaffekooperativ och har sedan kombinerat den traditionella livsstilen med framgångsrik företagsamhet.[1]

Traditioner[redigera | redigera wikitext]

Gusii är ett patrilinjärt folk, vilket innebär att slätskapet går genom fadern. De bor i stadsdelar med utspridda familjegårdar. De är nära sammankopplade med de niloitiska grupperna Luo och Kipsikis. Folkgruppen utövar polygami i begränsad omfattning och den gamla traditionen att hemgift betalas i boskap har förändrats i takt med övergång till den moderna penningekonomin.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”gusii - Uppslagsverk - NE.se”. www.ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/gusii. Läst 4 februari 2023. 
  2. ^ [a b] ”Ovimbundu | people | Britannica” (på engelska). www.britannica.com. https://www.britannica.com/topic/Ovimbundu. Läst 4 februari 2023. 

Se även[redigera | redigera wikitext]