Klara skola

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Klara gamla skola
Klara skola 1903.jpg
Klara skolas byggnad 1903.
SkoltypLäroverk
OrtStockholm
LandSverige Sverige
Grundad1649
Nedlagd1880
Byggnaden för Klara skola 2010. Till vänster syns kontorshuset Klarabergsgatan 37.
Plakett på väggen vid Klara trivialskola.

Klara gamla skola eller Klara läroverk var sedan 1649[1] en trivialskola och senare ett elementarläroverk beläget i en byggnad vid Klara västra kyrkogata intill Klara kyrka i Klarakvarteren, Stockholm.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Skolan, ett gossläroverk, grundades av Mäster Samuel Hammarinus. Den första skolan brann ner och då uppfördes det hus som revs 1964 i samma område. Skolan är känd som August Strindbergs första skola där han gick i fyra år från vårterminen 1856, när han var sju år. Skolan är omnämnd i Strindbergs brev och i Gamla Stockholm med den gamla stavningen, Clara skola.[2] Det sägs i August Strindbergs Gamla Stockholm att Clara nunna[3] ligger i gravkällaren på östra gaveln och att hon vandrade i en underjordisk gång till gråbrödraklostretRiddarholmen och visade sig på kyrkogården[3]

Efter att ha gått på Klara skola fram till 1860 gick Strindberg på Jakobs elementarläroverk ett år. Mellan 1861 och 1867 gick han på det högre allmänna läroverket Stockholms lyceum, som öppnades 1839[4][5] och därefter på Uppsala universitet.

Även Carl Snoilsky, Gustaf Retzius och Edvard Bäckström gick på Klara skola mellan 1850 och 1857[6] Tidigare gick även August Blanche på skolan, och den återkommer som motiv i flera av hans romaner.[7]

Klara skola återinvigdes 1912 med kunglig ståt och pompa med kung, kronprins samt prinsarna Carl och Eugen samt prinsessan Ingeborg och var då den tidens modernaste folkskola. Den fanns kvar till 1964 då hela huset revs för att ge plats till bl. a. parkeringshus. Därmed försvann det sista av gamla Klaras skolkvarter med anor sedan 1649. 1964 innehöll Klara skola fyra klasser av grundskolan, handelsrealskola, Krafftska skolan och en avdelning damfrisörskola. Grundskolan hölls i B-skoleform, d.v.s två och två klasser läste ihop. När skolan revs splittrades klasserna och eleverna flyttades dels till Adolf Fredriks ”lilla” skola dels till Jakobs skola. Handelsrealskoleelever kunde flytta över till skolans södra avdelning vid Ringvägen (Eriksdal) på Södermalm.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nationalencyklopedin
  2. ^ Språkbanken, Göteborgs universitet
  3. ^ [a b] Samlade skrifter av August Strindberg/ Gamla Stockholm
  4. ^ Strindberg, Johan August i Herman Hofberg, Svenskt biografiskt handlexikon (andra upplagan, 1906)
  5. ^ Stockholms lyceum i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1918)
  6. ^ Carl Snoilsky: Hans lefnad och skaldskap
  7. ^ August Blanche i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1905)

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Nils Erdmann (1920). August Strindberg. I. Från Klara skola till Röda rummet 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]