Klardrömmande

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Klardrömmande (en. lucid dreaming) är ett medvetandetillstånd som ligger mycket nära drömmen, men där personen som drömmer är helt eller delvis medveten om att han eller hon drömmer. Denna klarhet (en. lucidity) inträder då personen inser att det som händer i drömmen inte är något som sker i den vanliga fysiska verkligheten, utan i stället är något som mer påminner om det som upplevs under en hallucination. Förmågan till klardrömmande är vanligast hos små barn, men försvinner oftast med åldern. Klarhetsgraden i klardrömmarna varierar, den kan exempelvis vara på en hög nivå vilket innebär att man är helt medveten om att allt som händer i drömmen är det egna undermedvetnas skapelse.

Metoder[redigera | redigera wikitext]

Det finns flera metoder som syftar till att öva upp förmågan till klardrömmande.

  • Dream Induced Lucid Dream (DILD) innebär att man lär sig tolka de tecken som visar att man drömmer. Detta kan vara genom "verklighetskontroller". Oftast beskrivs en dröm där man mitt i hamnat i klardrömmande på grund av diverse anledningar, såsom DILD.
  • Wake Induced Lucid Dream (WILD) går ut på att man tar sig direkt från vaket tillstånd till drömmen. Genom att ligga still i sängen och fokusera på det som sker "på insidan av ögonlocken" kan man behålla medvetandet samtidigt som kroppen själv somnar. Det som sker då är att man övergår från vaket till drömmande läge utan att faktiskt tappa medvetandet.
  • Mnemonic Induced Lucid Dream (MILD) går ut på att man bygger upp en vilja eller avsikt att känna igen att man drömmer och uppnå klardrömmande. Man bestämmer ett mantra som "Nästa gång jag drömmer skall jag inse att jag drömmer". Mantrat upprepar man i sängen samtidigt som man föreställer sig att man upplever klardrömmande i sin dröm. När man somnat, eller när man känner sig redo att somna, befinner man sig, om tekniken lyckats, plötsligt i drömmen, och kommer då på att man drömmer. Ett annat sätt är att man innan man somnar bestämmer sig för att man i sin dröm ska titta på sina händer och inse att man drömmer. Det upprepar man då som ett mantra i sängen medan man tittar på sina händer.
  • Det är möjligt att i en dröm kontrollera huruvida det upplevda är verkligt. Ett exempel kan vara att i drömmen trycka på en lamp-knapp. Om man drömmer så tänds inte lampan som kontakten är kopplad till.

Klardrömmar i populärkultur[redigera | redigera wikitext]

Klardrömmar förekommer också i populärkultur, bland annat i filmen Waking life av Richard Linklater där huvudpersonen befinner sig i en klardröm som han inte kan ta sig ur. Även filmen Inception bygger till stora delar på klardrömmar och andra drömrelaterade fenomen.

Musikartisten Aphex Twin skapade ett helt album som inspirerats av klardrömmande.[källa behövs]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]