Sömnparalys

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mardrömmen av Henry Fuseli (1781) tros vara en avbildning av ett klassiskt stadium under sömnparalys.

Sömnparalys eller sömnförlamning är ett förlamat tillstånd, som kan uppkomma under insomnandet eller uppvaknandet. Under REM-sömnen stänger hjärnan av de flesta av kroppens viljestyrda muskler för att musklerna inte ska röra sig under drömmen. När man sedan drömmer att till exempel springa, känns det helt verkligt trots att kroppen i verkligheten inte vevar med benen i sängen. Det enda undantaget är ögonen, som i verkligheten rör sig som i drömmen. Vid sömnparalys stängs muskelkontrollen av för tidigt eller slås på för sent. Då kan inte musklerna spänna sig eller röra sig trots att hjärnan är vaken. Om man inte vet vad som har hänt får man lätt panik när tillståndet uppkommer, men det är inte farligt och går över av sig självt efter ett tag. Det tycks finnas ett flertal faktorer som kan öka sannolikheten för sömnparalys, inklusive genetiska faktorer och medvetna handlingar som att upprepade gånger störa en persons REM-sömn.[1]

Vissa människor kan få hallucinationer av olika slag när de är i sömnparalys, s.k. hypnagoga och hypnopompa hallucinationer. Dessa kan bestå i skräckfyllda känslor av att någon är i rummet eller vid sängen samtidigt som man själv inte kan röra sig. Den förlamning och de hallucinationer man upplever vid sömnparalys är således delar av REM-sömnen som stannat kvar trots att man redan har vaknat. Ofta känns det som om man inte kan andas och som om man håller på att kvävas. Sömnparalys är inte farligt men kan kännas väldigt obehagligt.

Forskning indikerar att hypnagoga hallucinationer kan bero på en rubbning i den synkroniserade deaktiveringen och aktiveringen av hjärnbarken och talamus under sömnen, då en aktiverad hjärnbark verkar sammanfalla med denna typ av hallucinationer.[2]

Sömnparalysen har ofta tolkats av folktron som att ett demoniskt väsen sätter sig på den sovandes bröst, ofta sammankopplat med en känsla av andnöd. I svensk folktro var detta väsen maran, och ordet mardröm betecknade ursprungligen endast ett anfall av sömnparalys, för att senare beteckna alla former av otäcka drömmar. Även detta är en vanlig utveckling i andra språk.

I religiösa sammanhang har "maran" fått namnen incubus respektive succubus, här två demoner av manligt och kvinnligt kön som under sina nattliga besök har sex med sina offer. Det så kallade "alien abduction"-fenomenet tros vara en modern variant av förloppet. Detta består ofta i att en småväxt varelse med förmågan att telepatiskt paralysera sina offer, påfallande ofta i dennes sovrum, gör anatomiska undersökningar, inte helt sällan av sexuell karaktär.

Det ska även påpekas att sömngående i regel inte beror på att hjärnan inte kan dämpa signalerna till musklerna eftersom sömngående vanligtvis inte sker under REM-sömnen. Sömngång under REM-sömn kan dock inträffa som ett symptom på REM Sleep Behaviour Disorder, ett neurodegenerativt tillstånd där muskeltonus bibehålls under REM-sömnen, vilket gör att patienten agerar ut sina drömmar.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ The terrifying symptoms of sleep paralysis”. Mail Online. http://www.dailymail.co.uk/health/article-3405110/You-t-scream-s-intruder-bedroom-terrifying-symptoms-sleep-paralysis-revealed.html. Läst 8 december 2017. 
  2. ^ Magnin, Michel; Rey, Marc; Bastuji, Hélène; Guillemant, Philippe; Mauguière, François; Garcia-Larrea, Luis (2010-02-23). ”Thalamic deactivation at sleep onset precedes that of the cerebral cortex in humans” (på en). Proceedings of the National Academy of Sciences 107 (8): sid. 3829–3833. doi:10.1073/pnas.0909710107. ISSN 0027-8424. PMID 20142493. http://www.pnas.org/content/107/8/3829. Läst 8 december 2017.