Mantra

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Ett mantra är något som man koncentrerar tankeverksamheten på under meditation. Mantrat är ett ord, ett Namn på Gud, eller ett citat ur någon religions läroskrifter, som man konstant ska upprepa, tills mantrat följer en både i vaket och sovande tillstånd. Mantra kommer från roten Man, dvs. sinne och Tra betyder befria, alltså betyder mantra ett ord eller namn som befriar sinnet. Syftet är att stilla sinnet genom att låta det arbeta med en enda sak. Den djupare meningen är att förstå, eller att förenas med filosofin som ligger bakom mantrat. Mantra kan också ingå i utövandet av yoga.

Aum

Det mest kända mantrat är "aum" eller "ohm", som används både av hinduer och buddhister.

Ordet mantra kommer från sanskrit och avestiska.

Mantran inom hinduismen[redigera | redigera wikitext]

"Aum" kommer från sanskrit (helig skrift som ungefär betyder tystnad på svenska). Den är mest känd som religionssymbol för hinduismen. Bokstäverna i aum står också för den hinduistiska treenigheten som, bokstav för bokstav, A utläses för Brahma (skaparen), U Vishnu (uppehållaren) och M Shiva (förgöraren), punkten står för Nirguna, alltså det omanifesterade och det bortom den materiella naturen. Man kan säga att aum-tecknet är tecknet för Alltet, och även tecknet självt är ett vanligt mantra.

Mantran inom buddhismen[redigera | redigera wikitext]

Att skära in mantran i sten eller ben är en sorts meditation för buddhister i Tibet.

Stavelsen Om ingår i många buddhistiska mantran, som till exempel i det tibetanska mantrat om mani padme hum. Inom det rena landets buddhismriktning reciteras tillägnat Buddha Amitabha: Namo Amitabha Buddha. Ett kort citat ur Hjärtsutran – i sin tur en liten del av Prajnaparamita-litteraturen – används inom många nordasiatiska buddhismriktningar: Gate gate pāragate pārasaṃgate bodhi swāhā.

Mantran inom zoroastrismen[redigera | redigera wikitext]

Ordet mantra är etymologiskt besläktat med avestiskans manthra i betydelsen "ljud vars vibrationer har en inspirerande effekt på sinnet". Nutida zoroastrier översätts vanligen som "inspirerande ord".

Till de två mest förekommande zoroastriska manthra hör Ashem Vohu och Yatha Ahu Vairyo.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Dahlén, R.W. (1992) Myter och mantra; om TM och Maharishi. Libris, Örebro