Klardrömmande

Från Wikipedia

Klardrömmande (engelska lucid dreaming, LD) är ett medvetandetillstånd som ligger mycket nära drömmen, men där personen som drömmer är helt eller delvis medveten om att denna drömmer. Denna klarhet (engelska lucidity) inträder då personen inser att det som händer i drömmen inte är något som sker i den vanliga fysiska verkligheten, utan istället är något som mer påminner om det som upplevs under en hallucination. Förmågan till klardrömmande är vanligast hos små barn och försvinner oftast med åldern. Klarhetsgraden i klardrömmarna varierar; den kan exempelvis vara på en hög nivå vilket innebär att man är helt medveten om att allt som händer i drömmen är det egna undermedvetnas skapelse.

Metoder[redigera | redigera wikitext]

Det finns flera metoder som syftar till att öva upp förmågan till klardrömmande.

  • Dream Induced Lucid Dream (DILD) innebär att man lär sig tolka de tecken som visar att man drömmer. Detta kan vara genom verklighetskontroller. Oftast beskrivs en dröm där man mitt i hamnat i klardrömmande på grund av diverse anledningar, såsom DILD.[förtydliga]
  • Wake Induced Lucid Dream (WILD) går ut på att man tar sig direkt från vaket tillstånd till drömmen. Genom att ligga still i sängen och fokusera på det som sker "på insidan av ögonlocken" kan man behålla medvetandet samtidigt som kroppen själv somnar. Det som sker då är att man övergår från vaket till drömmande läge utan att faktiskt tappa medvetandet.
  • Mnemonic Induced Lucid Dream (MILD) går ut på att man bygger upp en vilja eller avsikt att känna igen att man drömmer och uppnå klardrömmande. Man bestämmer ett mantra som "Nästa gång jag drömmer skall jag inse att jag drömmer". Mantrat upprepar man i sängen samtidigt som man föreställer sig att man upplever klardrömmande i sin dröm. När man somnat, eller när man känner sig redo att somna, befinner man sig, om tekniken lyckats, plötsligt i drömmen, och kommer då på att man drömmer. Ett annat sätt är att man innan man somnar bestämmer sig för att man i sin dröm ska titta på sina händer och inse att man drömmer. Det upprepar man då som ett mantra i sängen medan man tittar på sina händer.
  • Finger Induced Lucid Dream (FILD) är en enkel och nybörjarvänlig metod som bygger på att man vaknar, naturligt eller med hjälp av väckarklocka, ungefär 4-6 timmar efter att man har somnat. Målet är att man ska befinna sig i REM-sömn när man vaknar och vara väldigt trött. Under tiden man håller på att somna igen ska man med två fingrar (långfingret och pekfingret) trycka mot madrassen likt när man spelar på ett piano. Detta ska vara en väldigt minimal rörelse, fingrarna ska knappt röra på sig utan man ska endast förnimma muskelrörelserna. Efter ungefär 30 sekunder av denna rörelse ska en speciell sorts verklighetskontroll utföras där utövaren med den andra handen håller för näsan och andas in, om det ändå går att andas så befinner man sig i en dröm. Ifall försöket misslyckas ska man upprepa det högst en gång till och sedan låta sig somna in vanligt, annars riskerar man att få sömnsvårigheter resten av natten.
  • Wake Back To Bed (WBTB) är en enkel teknik som liknar FILD men utan någon fingerteknik. Metoden innebär att utövaren ställer in ett alarm efter ungefär fem timmars sömn, och därefter håller sig utövaren vaken en kortare stund för att därefter somna igen och då förhoppningsvis drömma en klardröm.[1]
  • En kombination av teknikerna verklighetskontroller, WBTB och MILD har i en australiensk forskningsstudie visat sig vara effektiva i kombination för att framkalla klardrömmar.[1]

Klardrömmar i populärkultur[redigera | redigera wikitext]

Klardrömmar förekommer också i populärkultur, bland annat i filmen Waking life av Richard Linklater där huvudpersonen befinner sig i en klardröm som han inte kan ta sig ur. Även filmen Inception bygger till stora delar på klardrömmar och andra drömrelaterade fenomen. I filmen Vanilla Sky av Cameron Crowe med Tom Cruise i huvudrollen handlar delar av filmen om "lucid dreaming", då som ett koncept som kan köpas. I filmen Matrix är nästan alla jordens människor inkopplade i en gigantisk datorsimulering som upplevs på ett sätt som är mycket likt klardrömmande för de personer som vet om att det hela är en simulering. I filmen finns även simuleringar där det är möjligt att träna sig på att bryta mot de fysiska lagarna, vilket är svårt men inte omöjligt. Detta koncept är också mycket likt vad som kan upplevas i klardrömmar, då klardrömmar inte heller begränsas av fysiska lagar utan snarare av drömmarens föreställningar om desamma.

Boken "Wide awake in the dreamscape" (av Georgi Bond) handlar om ungdomar som hamnar i ett äventyr för att de klardrömmer.

Musikartisten Aphex Twin skapade ett helt album, Selected Ambient Works 85–92,[2] som var inspirerat av klardrömmande. Apex Twin sa i en intervju från 1994 att 80% av låtarna i albumet skapades genom att han först drömt dem. Han förklarade: "I go to sleep, dream I’m in my studio with imaginary bits of gear and do a track. Then I wake myself up and recreate it. I can do this in about 20 minutes."[3]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Övriga källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]