Kobjer

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Qvantenborgsvägen, med frisersalong och Olssons hembageri i bakgrunden
Huset av Liss Eriksson, detalj

Kobjer är en stadsdel nordväst om centrum i Lund, Sverige. Namnet är gammalskånska/danska och betyder koberg (jämför den förvanskade formen Bjärred som betydet berget). Stadsdelen ligger vid Västkustbanan, förhållandevis centralt. Området präglas dels av den naturliga sluttningen, dels av trafiklederna[förtydliga] och Västkustbanan vilka avgränsar området. Kobjer hade 2007 1 688 invånare.

Historia,[redigera | redigera wikitext]

Området började exploaterades kring sekelskiftet 1900 som egnahemsområde. Många av dessa villor anlades nära järnvägen och det fanns under en tid en station där. I takt med att Lund växte under mitten av 1900-talet började ny bebyggelse komma till, framför allt under 1950- och 1960-talen. I början av 1950-talet byggdes ett av Lunds första funktionalistiska flerbostadsområden och området fick då sitt eget centrum, Kobjers centrum, som präglas av gatan på ena sidan, husfasader på två andra sidor och en sida som präglas av en öppen parksida. Lägenheterna som byggdes för barnfamiljer hade storlekar på i huvudsak 50-100 kvadratmeter och bebos idag i stor utsträckning av äldre ensamstående, men en föryngringsprocess håller på[när?] att ske i området. Alla butikerna ligger inte samlade vid centrum utan många av dem ligger spridda mellan husen. Under 1960- och 1970-talen kompletterades denna bebyggelse med fler villor och vissa lägenheter.

Bebyggelse[redigera | redigera wikitext]

Området är ett av Lunds få helt präglade femtiotalistiska flerbostadsområden, vilket märks bland annat i att antalet parkeringsplatser är få, trafikseparering är inte fullskaligt genomförd, butikerna ligger spridda över hela området, lägenheterna är förhållandevis små, husen är försedda med rejäla skyddsutrymmen i händelse av krig med mera. Hänsyn togs till de äldre fruktplanteringar och trädbestånd som fanns när husen byggdes vilket lett till att det finns ovanligt många gamla träd i parkerna runtom husen än vad som annars skulle varit fallet i ett så relativt modernt bostadsområde.

Lekplatser[redigera | redigera wikitext]

Det finns två lekplatser på Kobjer, en nybyggd och en gammal.

Kobjers livs och Pizzeria[redigera | redigera wikitext]

På Kobjer finns det en liten mataffär med pizzeria som heter Kobjers livs och Pizzeria. Förr hette butiken Scotts Livs.

Se även[redigera | redigera wikitext]