Kock

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Kock (olika betydelser).
Två kockar i arbete i ett restaurangkök i Paris 2005, iklädda traditionella kockkläder.
Två kokerskor i arbete.

En kock, kocka eller kokerska är en person vars yrke är att självständigt laga mat. Den kock som leder ett restaurangkök kallas köksmästare, och en kvinnlig sådan kan ibland benämnas köksmästarinna.

De flesta kockar arbetar på restaurang eller i storkök på exempelvis ett fartyg. Kokerskor har traditionellt arbetat i storkök, exempelvis på ett sjukhus eller en förskola. Skillnaden mellan de två yrkesgrupperna har dock luckrats upp och idag kallas ofta den som lagar mat i storkök för kock. Det finns även kockar och kokerskor som är anställda i privathem.[1] En kock kan assisteras av köksbiträden eller ekonomibiträden.

Till kockens klassiska arbetskläder hör för män en hög vit mössa[2], oftast vit rock, förkläde, släng (kökssläng) och ofta rutiga byxor. Den höga vita mössan är dock ovanlig nu för tiden och har ofta ersatts av en låg skyddsmössa eller bandana. Den traditionella klädseln för kokerskor är en knälång arbetsrock, förkläde och kökssnibb.

Till kockens standardutrustning hör knivar, stekpincett och palett.

I Sverige ges grundläggande utbildning till kock eller kokerska inom ramen för Hotell- och restaurangprogrammet vid gymnasieskolan. Det finns även en mängd andra utbildningsmöjligheter.

"Kändiskock" är en beteckning som ibland används i media för att beteckna en särskilt framgångsrik kock, till exempel någon som rönt framgångar i matlagningstävlingar eller arbetar på/äger en välrennomerad krog eller restaurang. Men skall inte blandas ihop med

”Stjärnkock”, vilket är en kock som är ägare eller ansvarig köksmästare för en restaurang som har en eller flera stjärnor i Guide Michelin.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Jessica Söderqvist (24 februari 2018). ”En stab av tjänare servade i förmögna hem” (på svenska). Populär historia. https://popularhistoria.se/vardagsliv/en-stab-av-tjanare-servade-i-formogna-hem. Läst 8 augusti 2018. 
  2. ^ ”Varför är kockmössan så hög?”. Sveriges radio. 1 september 2010. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3130&artikel=3971734. Läst 3 maj 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]