Kallskänka

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En ostbricka tillhör kallskänkans ansvarsområde.

Kallskänka (franska: garde manger; tyska: Kaltmamsell) är en yrkestitel på en person tillagar kalla rätter, exempelvis förrätter, sallader och efterrätter inom hotell- och restaurangnäringen, storkök, provkök, butik eller livsmedelsindustrin. Arbetsplatsen kan vara allt från ett kafé eller en restaurang till ett stort konferenshotell eller passagerarfartyg.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Förr var det ofta kvinnor som arbetade som kallskänka eftersom det då ansågs att kvinnor hade en bättre förmåga att lägga upp mat på ett vackert och dekorativt sätt och hade en större noggrannhet i arbetet.[källa behövs]

Arbetssätt[redigera | redigera wikitext]

Eftersom den mat en kallskänka tillagar inte utsätts för värme som dödar mikroorganismer, blir hygien särskilt viktig. Detta inkluderar bland annat att använda förkläde och kökssnibb samt arbetskläder.

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

I Sverige finns grundläggande utbildning till kallskänka bland annat inom gymnasieskolanHotell- och restaurangprogrammet, inriktning restaurang- och måltidsservice. Det finns även utbildningar inom kvalificerad yrkesutbildning på eftergymnasial nivå eller inom komvux.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]