Kolossen på Rhodos

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kolossen enligt en gravyr från 1800-talet

Kolossen på Rhodos (grekiska Κολοσσός της Ρόδου) var en kolossalbild av solguden Helios som byggdes omkring 284 f.Kr. av den grekiske bildhuggaren Chares. Den ansågs så imponerande att den räknades som ett av världens sju underverk. Den skall ha varit placerad vid inloppet till Rhodos hamn, men exakt var vet man inte idag.

Kolossen enligt en gravyr av Maarten van Heemskerck

Statyn hade ungefär samma dimensioner som frihetsgudinnan i New Yorks hamn idag, men stod på ett lägre fundament - illustrationer som visar kolossen bredbent grensle över hamninloppet är ett nyare tidens påhitt utan stöd i uppgifterna från forntiden. Statyn lär ha varit 32 meter hög och stått på en över 15 meter hög piedestal. Statyns tummar var så tjocka att man knappt kunde nå runt om dem med armarna och varje finger var större än en vanlig staty. Inuti gick en spiraltrappa upp till huvudet och i ögonen brann eldar för att vägleda fartygen.

Kolossen stod bara i 56 år (eller 66 enligt en annan uppgift) då den förstördes av en jordbävning. Även när den fallit omkull var den så imponerande att man reste långväga för att se den. Efter en arabisk erövring år 654 e.Kr. såldes resterna av statyn till en affärsman som förde dem till Edessa med hjälp av, som det sägs, 900 kameler.

Källor[redigera | redigera wikitext]