Kolossen på Rhodos

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kolossen enligt en gravyr från 1800-talet.
På senare illustrationer avbildas kolossen ofta felaktigt grenslande hamninloppet. Här en gravyr av Maarten van Heemskerck.

Kolossen på Rhodos (grekiska Κολοσσός της Ρόδου) var en enorm staty av solguden Helios som byggdes på 280-talet f.Kr. efter ritningar av den grekiske bildhuggaren Chares. Den ansågs så imponerande att den räknades som ett av världens sju underverk. Den var placerad vid inloppet till Rhodos hamn, men exakt var är oklart. Den restes för att fira Rhodos seger över den cypriotiske generalen Antigonus I Monophthalmuss son, som misslyckades att belägra ön 305 BC.

Samtida källor anger att den mätte ungefär 33 meter, och hade ungefär samma dimensioner som frihetsgudinnan i New Yorks hamn idag, men stod på ett lägre fundament, och var därmed antikens högsta skulpturen.[1] Illustrationer som visar kolossen bredbent grensle över hamninloppet är ett senare påhitt utan stöd i uppgifterna från antiken. Kolossen byggdes runt en inre stålkonstruktion som bekläddes med kopparplåtar, men delar var säkert även huggna i sten, exempelvis fötterna. Insidan fylldes sedan med sten, men innehöll också en spiraltrappa som gick upp till huvudet och i ögonen brann eldar för att vägleda fartygen. Den 15 meter höga piedestalen bestod av marmor.

Kolossen stod bara i 50–60 år då den förstördes av en jordbävning 226 f.Kr. Även när den fallit var den så imponerande att man reste långväga för att se den och delar låg kvar i närmare 800 år. Både Filon och Plinius den äldre besökte och omskrev resterna.[2] Efter en arabisk erövring av ön år 654 e.Kr. såldes rester av statyn till en affärsman som förde dem till Edessa med hjälp av, som det sägs, 900 kameler.

Den italienska regissören Sergio Leones debutfilm från 1961 hette Kolossen på Rhodos och utspelar sig på Rhodos under 200-talet f.Kr.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Higgins, Reynold (1988) "The Colossus of Rhodes", s:130 in The Seven Wonders of the Ancient World, Peter A. Clayton and Martin Jessop Price (eds.). Psychology Press, ISBN 9780415050364.
  2. ^ ”Engineering Aspects of the Collapse of the Colossus of Rhodes Statue”. International Symposium on History of Machines and Mechanisms. Springer. 2004. Sid. 69–85. ISBN 978-1-4020-2203-6. https://books.google.se/books?id=tt9u67U8RW8C. 

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]