Kommissionen Delors II

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kommissionen Delors var en europeisk kommission mellan 6 januari 1989 och 5 januari 1993. Den leddes av Jacques Delors. Kommissionen ersattes 1993 av kommissionen Delors III.

Kommissionen Delors II[redigera | redigera wikitext]

Kommissionen Delors II tillträdde den 6 januari 1989 efter att ha godkänts av medlemsstaternas företrädare den 8 december 1988. Kommissionen satt på fyra års mandattid till den 5 januari 1993.[1] Delors utsågs samtidigt till ordförande på nytt för en tvåårsperiod.[2] Hans mandat förnyades för ytterligare två år 1991.[3] Då utsågs även vice ordförande på nytt.[4][5]

Prestationer[redigera | redigera wikitext]

Kommissionen anses vara "eurons fäder" eftersom de lade grunden för bildandet av Ekonomiska och monetära unionen (EMU) genom Maastrichtavtalet (1992). Det var också Delors-kommissionen som såg till så att unionen utvidgades 1995 med tre nya länder: Sverige, Finland och Österrike.

Kommissionärer[redigera | redigera wikitext]

Under de tio år som kommissionen Delors var i tjänst ändrades dess uppsättning två gånger. Under mandatperioden 1989-1993, bestod kommissionen av 18 ledamöter. I den nya kommissionen fanns åtta nya kommissionärer som inte satt med i den första kommissionen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Europeiska flaggan EU-portalen – temasidan för Europeiska unionen på svenskspråkiga Wikipedia.