Konradsberg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med Stockholms hospital.
Konradsberg.
Sett från baksidan.
Konradsbergs hospital planritning 1897.

Konradsberg eller Konradsbergs hospital är ett före detta mentalsjukhus beläget i stadsdelen Marieberg i Stockholm. Byggnaden, och de kringliggande äldre och nyare husen har även använts av Lärarhögskolan i Stockholm och sedermera Stockholms universitet för dess lärarutbildningar.

Konradsberg var ett av Sveriges första mentalsjukhus och uppfördes 1855-1871 efter ritningar av arkitekten Albert Törnqvist. 1873 tillkom flygelbyggnader med cellavdelningen. Byggnaden uppfördes i en slottsliknande stil och fick snabbt smeknamnet Dårarnas slott. På 1850-talet fanns en omfattande debatt där flera framträdande läkare, bland annat  Magnus Huss, ställde krav på Stockholm att ordna bättre förhållanden för de sinnessjuka. Det fanns redan ett mentalsjukhus i Danviken som var i mycket dåligt skick med mörka lokaler och fukt. Mentalsjukhuset låg vid strandkanten och det var därför svårt att renovera.[1]

Konradsberg är placerad i ett stort parkområde. Planen är "H"-formad med ett enkelsidigt korridorsystem. Mittpartiet av byggnaden är försedd med en klocka samt en lanternin krönt av ett kors. De första 101 patienterna flyttades till Konradsberg från Danvikens Hospital den 29 november 1861.

I den omgivande parken växer en mängd gamla träd, området var förut inhägnat och det dröjde till 1980-talet innan allmänheten fick komma in på området. Konradsberg har sitt namn efter Konrad Heijsman som från 1770-talet ägde en gård belägen i området.

Det ursprungliga namnet var Stockholms hospital för sinnessjuka eller Konradsbergs hospital, från 1932 Psykiatriska sjukhuset och från 1 juli 1967 Rålambshovs sjukhus, efter närbelägna Rålambshovs gård. Det användes för psykiatrisk vård fram till 1995 och togs därefter över av Lärarhögskolan i Stockholm. Sedan augusti 2009 inrymmer byggnaden friskolan Stockholms Internationella Montessoriskola (STIMS)[2]. 2013 flyttade även Manillaskolan sin verksamhet till Konradsbergsområdet som även kallas Campus Konradsberg. Idag består de två flyglarna från 1870-talet av 42 bostäder.

Bertil Malmbergs dikt "Dårarna" är inspirerad av Malmbergs vistelse på dåvarande Stockholms hospital i slutet av 1920-talet.[3]

Överläkare[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Radio, Sveriges. ”Dårarnas slott - Vetenskapsradion Historia” (på sv). sverigesradio.se. http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/53099?programid=407. Läst 24 januari 2017. 
  2. ^ ”Stockholms Internationella Montessoriskola”. http://stims.se/. Läst 10 januari 2017. 
  3. ^ Sjöstrand, Lars (2010-06-15). ”'Vem ropade 'jag' genom min mun?'”. Läkartidningen (24). ISSN 1652-7518. http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=14593. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]