Korsakräv

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Korsakräv
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Vulpes corsac.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Däggdjur
Mammalia
Ordning Rovdjur
Carnivora
Familj Hunddjur
Canidae
Släkte Vulpes
Art Korsakräv
V. corsac
Vetenskapligt namn
§ Vulpes corsac
Auktor Linnaeus, 1768
Utbredning
Utbredningsområde enligt IUCN
Utbredningsområde enligt IUCN
Hitta fler artiklar om djur med

Korsakräv (Vulpes corsac) är ett rovdjur i familjen hunddjur (Canidae).

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Denna art har en gråaktig till rödaktig päls som vid undersidan är gul- eller vitaktig. Denna räv är ungefär 50 centimeter lång och sedan tillkommer en 25 till 35 centimeter lång svans. I motsats till den liknande rödräven (Vulpes vulpes) har korsakräven längre extremiteter och större öron.

Utbredning och habitat[redigera | redigera wikitext]

Denna art förekommer i centrala och östra delar av Asien. Utbredningsområdet sträcker sig från Volgas övre lopp till Manchuriet och Tibet. Denna räv finns till exempel i Turkestan, Mongoliet, Transbajkal, norra Kina och norra Afghanistan. Habitatet utgörs av stäpper och halvöknar. Räven undviker skogar och människans boplatser.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Denna räv livnär sig av mindre däggdjur, fåglar och insekter samt av olika växtdelar. Ofta använder den en lya som skapades av ett annat till, till exempel grävlingen. I naturen är den vanligtvis aktiv på natten men i fångenskap är den även aktiv på dagen. Det antas att arten är mer socialt än andra rävar. Ibland syns flera rävar i samma bo och under vintern finns mindre jaktgrupper. Dessa består troligtvis av ett par och deras ungar från olika generationer. Parningstiden ligger mellan januari och mars. Efter dräktigheten som varar i 50 till 60 dagar föder honan 2 till 11 ungdjur.

Hot[redigera | redigera wikitext]

Arten jagas för den varma och efterlängtade pälsen. I den sibiriska staden Irbit handlades vid slutet av 1800-talet årligen 10 000 pälsar. På grund av att arten har problem med kulturlandskap hotas den av omvandlingen av levnadsområdet till åker. Dessa hot var anledning att arten försvann ur stora delar av sitt tidigare utbredningsområde. I Ryssland hölls under 1700-talet individer av denna art som husdjur då den har mindre stank än andra rävar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, 1999 ISBN 0-8018-5789-9
  • David Macdonald: Die große Enzyklopädie der Säugetiere. Deutsche Ausgabe: Könemann in der Tandem Verlag GmbH, 2004 ISBN 3-8331-1006-6

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Vulpes corsacIUCN:s rödlista

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]