Krävgasell

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Krävgasell
Status i världen: Sårbar[1]
Kuhertajagaselli Korkeasaari.jpg
Krävgasell, hane
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningPartåiga hovdjur
Artiodactyla
UnderordningIdisslare
Ruminantia
FamiljSlidhornsdjur
Bovidae
UnderfamiljCaprinae
SläkteGaseller
Gazella
ArtKrävgasel
G. subgutturosa
Vetenskapligt namn
§ Gazella subgutturosa
AuktorGüldenstädt, 1780
Hitta fler artiklar om djur med

Krävgasell (Gazella subgutturosa) är en gasell som förekommer från Arabiska halvön till Centralasien. Den är rödlistad som sårbar av IUCN då populationen i delar av utbredningsområdet har minskat mycket. Krävgasellen har också försvunnit från en del områden där den tidigare förekom. Främst hotas den av illegal jakt och habitatförlust.

Hos krävgasellen har till skillnad från hos andra gaseller vanligen bara hanen horn (honan kan ibland ha små horn). Hornen är lyrformade och mörka och hanarna har även en karaktäristisk utbuktning kring vid struphuvudet, som är särskilt påtaglig under parningstiden. Pälsen är ljus rödbrunaktig till gråbrunaktig, med vit undersida och svart på svansen. Vikten är upp till 30-40 kilogram, hanen större än honan.

Krävgasellens föda är olika gräs, örter, blad och skott. Dess habitat är halvöknar och andra torra områden och djuren kan vandra lång i sitt sökande efter bete och vatten. Då den lever längre norrut än andra gaseller har den ett levnadssätt mer anpassat till årstidernas växlingar, bland annat genom säsongsbundna vandringar. Den har från Mongoliet uppgetts förekomma upp till 2 700 meters höjd.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Gazella subgutturosaIUCN:s rödlista, läst 14 september 2010.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]