Kranvatten

Från Wikipedia
Version från den 5 december 2017 kl. 18.02 av Ainali (Diskussion | Bidrag) (Rullade tillbaka redigeringar av 195.198.28.130 (diskussion) till senaste version av Bengtsson96)
En vattenkran.

Kranvatten eller kommunalt vatten är vatten som transporteras i vattenledningssystem och är avsett att användas i hushåll som dricksvatten och för hygieniska ändamål, som handtvagning, disk, dusch och klädtvätt.

Kallvatten

Kallvatten är det kranvatten som kommer ur kallvattenkranen och som inte värmts upp till tappvarmvatten. I Sverige kostar en liter kallvatten ungefär ett öre om man tappar det direkt ur kranen. Det låga priset beror på den goda tillgången på vatten. Vattenförsörjningen är reglerad i Lagen om allmänna vattentjänster.[1]

Varmvatten

Varmvatten, eller mer korrekt, tappvarmvatten, används normalt för hygien och är det vatten som kommer ur varmvattenkranen. Tappvarmvatten ska inte förväxlas med värmevatten som används i radiatorer.

Tappvarmvatten bör ej drickas eller användas i matlagning. Det varma vattnet löser ut ohälsosamma mängder metaller ur varmvattenberedaren och ledningsystemet.[källa behövs] Kalkrikt vatten oxiderar metaller ännu snabbare och därför avkalkar man ofta kallvatten som ska värmas. Kalkrikt vatten ger också kalkavlagringar vilket täpper till ledningsystemet.

Se även

Referenser

  1. ^ "Vanliga frågor", drickkranvatten.se (Sydvatten AB) Sydvatten AB 2010. Läst den 20 oktober 2013.

Externa länkar