Kringla

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För symbolen som ibland kallas kringla, se Sankthanskors.
Kringlan är ofta symbolen för ett bageri.

Kringla är ett bakverk. Den bakas av vete-, korn- eller rågmjöl. Degen rullas ut till en lång, smal korv och ges formen av en åtta eller en ring. I Tyskland kallas bakverket Brezel. En variant av tyska Brezel är Laugenbretzel som bakas av vetemjöl, malt, salt, jäst och vatten. En Laugenbrezel beströs ofta med grova saltkorn eller med kummin. I många länder har kringlan blivit symbolen för ett bageri.

Ursprung och betydelse[redigera | redigera wikitext]

En klassisk kringla föreställer korslagda armar.[1] Det var vanligt att man bad på det viset under medeltiden.[1] Det berättas om att det var en italiensk munk som skapade bakverket på 600-talet, att kringlorna symboliserade hans elever under bönestunden och att eleverna fick kringlorna som belöning.[1] Kringlan fick där namnet "pretio­las", som betyder "liten belöning".[1] I resten av Europa sågs kringlan som en symbol för tur, långt liv och framgång.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

"The Stafford badge"

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e] Varifrån har kringlan fått sin form?”. Världens Historia. 2010. http://varldenshistoria.se/fraga-oss/varifran-har-kringlan-fatt-sin-form. Läst 5 mars 2013. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]