Kringla

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För symbolen som ibland kallas kringla, se Sankthanskors.
Kringlan är ofta symbolen för ett bageri.

Kringla är ett bakverk. Den bakas av vete-, korn- eller rågmjöl. Degen rullas ut till en lång, smal korv och ges formen av en åtta eller en ring. I Tyskland kallas bakverket Brezel. En variant av tyska Brezel är Laugenbretzel som bakas av vetemjöl, malt, salt, jäst och vatten. En Laugenbrezel beströs ofta med grova saltkorn eller med kummin. I många länder har kringlan blivit symbolen för ett bageri.

Ursprung och betydelse[redigera | redigera wikitext]

En klassisk kringla föreställer korslagda armar.[1] Det var vanligt att man bad på det viset under medeltiden.[1] Det berättas om att det var en italiensk munk som skapade bakverket på 600-talet, att kringlorna symboliserade hans elever under bönestunden och att eleverna fick kringlorna som belöning.[1] Kringlan fick där namnet "pretio­las", som betyder "liten belöning".[1] I resten av Europa sågs kringlan som en symbol för tur, långt liv och framgång.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

"The Stafford badge"

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e] Varifrån har kringlan fått sin form?”. Världens Historia. 2010. http://varldenshistoria.se/fraga-oss/varifran-har-kringlan-fatt-sin-form. Läst 5 mars 2013. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]