Kummin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kummin
Carum carvi - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-172.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Araliaordningen
Apiales
Familj Flockblommiga växter
Apiaceae
Släkte Kumminsläktet
Carum
Art Kummin
C. carvi
Vetenskapligt namn
§ Carum carvi
Auktor Linné
Hitta fler artiklar om växter med

Kummin (Carum carvi), även kallad brödkummin, är en flerårig växt inom familjen flockblommiga växter. Den har en lång historia som kryddväxt.

Äldre svenska namnformer är Komjan, Kummel och Brödkummin[1].

Beskrivning och utbredning[redigera | redigera wikitext]

Växten blir mellan 25 och 60 centimeter hög och blommar från maj till juli, med flockar bestående av 5 till 16 strålar, med eller utan svepeblad. Stjälken är kal, ihålig, strimmig och grenig. Bladen är avlånga och är två- eller trefalt flikiga med linjära ljusgröna flikar. Bladen är kummindoftande då de mosas. Övre stjälkblad har en bred hinnlik slida och flikar vid basen.

Kummin är vanlig på öppen mark, såsom betesmark, vägrenar, gårdar och banvallar och är sällan odlad. Den är utbredd över hela Norden, vilket innebär hela Finland, nästan hela Sverige (förutom norra Norrland), hela Norge, hela Danmark och vissa områden på Island och Färöarna. Comino, en mindre ö inom medelhavsrepubliken Malta har även dialektala namn som Kemmuna och Cominotto, alla syftande på öns ymniga förekomst av kummin.

Användning[redigera | redigera wikitext]

De torkade frukterna (ofta felaktigt benämnda frön) används som krydda till exempelvis bröd, ost och soppor. De används också för smaksättning av kryddat brännvin (akvavit). Dragerade kumminfrön förekommer som godsak.

Kummin har en mycket lång historia och kan spåras tillbaka till sumererna, som kallade kryddan gamun.[2]

Medicinsk användning[redigera | redigera wikitext]

Kumminfrön används inom folkmedicinen främst som stomakicum och karminativum, dvs magstärkande och mot väderspänningar. Användning av kumminolja, i kombinatione med andra örter, är relativt utbrett i Europa och USA, inte bara som medel mot förkylningar, utan även som ett blodrenande medel, främst mot parasiter. Används växtdel är frön.[3]

Förväxlingkryddor[redigera | redigera wikitext]

Kummin skall inte förväxlas med spiskummin (Cuminum cyminum), vars smak är helt annorlunda, även om båda kan användas i exempelvis kryddost. Det förekommer dock att spiskummin felaktigt kallas kummin, till exempel i recept. En orsak till att sådan förväxling ibland sker är att det engelska namnet för spiskummin är cumin. Vanlig kummin heter caraway på engelska. Även franskans cumin, spanskans comino och nederländska komijn skall översättas som spiskummin, medan tyskans Kümmel i tyska recept är lika med vanlig kummin.

Den ej närmare besläktade ranunkelväxten Nigella sativa kallas svartkummin (kalonji) på svenska, särskilt som krydda.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ J.W.Palmstruch, Svensk Botanik, andra bandet, Stockholm 1803. Tillgänglig på Archive.org
  2. ^ Anton Deimel, Orientalia Old Series 13 (1924) 330.
  3. ^ Raimo Heino, Våra läkande växter – En naturlig väg till ett friskare liv, PRISMA 2001.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]