Kronbergsstranden

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kronbergsstranden
Kruunuvuorenranta (finska)
Stadsdel
Stad Helsingfors
Del av Sydöstra stordistriktet,
Degerö distrikt
Area 1,46 km²
Folkmängd 369 (2012)
Befolkningstäthet 253 invånare/km²
Nummer 494
Språk finska 81,3 %
svenska 16,0 %
övriga 2,7 %
Närområden Brändö, Turholm, Uppby, Hästnässund, Sandhamn, Sveaborg
Tahvonlahti-Stansvik.sijainti-läge.svg
Degerö oljehamn

Kronbergsstranden (fi. Kruunuvuorenranta) är en blivande havsnära stadsdel i Helsingfors stad på Degerö. Stadsdelen byggs på ett område som fram till 2010 används av Degerö oljehamn. I Kronbergsstranden planeras bostäder för cirka 10 000 invånare. Stadsdelen får också cirka 1000 arbetsplatser. Trafiken till stadsdelen går via Hertonäs.

Nuvarande situation[redigera | redigera wikitext]

I dagens läge finns förutom Degerö oljehamn också ett område med fritidshus på det planerade bostadsområdet som består av flera övergivna villor, varav många är i mycket dåligt skick. Vissa har till och med helt eller delvis rasat samman. En del av villorna används fortfarande av privatpersoner. Terrängen är delvis bergig och karg, delvis skogbevuxen med tät växtlighet.

Trafikförbindelser[redigera | redigera wikitext]

Från planeringssynvinkel är det utmanande att planera Kronbergsstranden, eftersom Degerös befolkning nästan kommer att fördubblas.

Kollektivtrafik[redigera | redigera wikitext]

Det har kastats fram flera alternativ hur kollektivtrafiken till och från Kronbergsstranden skall ordnas: matartrafik till Hertonäs metrostation, en direkt spårvägsförbindelse till Helsingfors centrum eller en metroförbindelse till centrum. Det finns inte ett tillräckligt befolkningsunderlag för att tunnelbanetrafiken skall bli lönsam, ifall inte också Sandhamn bebyggs med bostäder. En direkt broförbindelse till Skatudden har förkastats eftersom den skulle förstöra landskapet. På hösten 2006 föreslogs det att en spårvägstunnel skulle byggas till Vrakholmen och en klaffbro mellan Vrakholmen och Skatudden. Tunneln skulle byggas så att den senare kan konverteras att tas i bruk av metron. Restiden med en direkt spårvagnslinje skulle vara 10-15 minuter. En tunnelbana skulle vara 5 minuter snabbare. Matartrafik via Hertonäs metrostation till Helsingfors centrum skulle ta 30 minuter i anspråk.

Biltrafik[redigera | redigera wikitext]

Biltrafiken kommer att ledas via Hundholmsvägen till Degerövägen och därifrån till Österleden i Hertonäs. Resor mot Helsingfors centrum skulle vara mycket snabbare ifall en direkt spårvägsförbindelse byggs, jämfört med bil. Man planerar att bygga den redan stockade Borgbyggarvägen i Hertonäs i tunnel och bygga om Österledens anslutning för att den ökade biltrafiken inte helt ska stocka sig.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från finskspråkiga Wikipedia.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]