Hoppa till innehållet

Sumparn

För ön i Lovisa stad, se Sumparn, Lovisa. För Sumpan, se Sundbybergs kommun.
Sumparn
Sompasaari (finska)
Stadsdel
Land Finland
Stad Helsingfors
Del av Mellersta stordistriktet
Area 0,26 km²
Folkmängd (2013)
Postnummer 00500
Nummer 103
Språk finska  %
svenska  %
övriga %
Närområden Kronohagen, Hanaholmen, Fiskehamnen, Blåbärslandet-Högholmen

Nya höghus på Sumparn i maj 2020.
För att förbereda Fiskehamnsområdet för bostadsbyggande renades marken, vilket fick de gamla strandklipporna att framträda.

Sumparn (finska: Sompasaari) är en ö på Kronbergsfjärden i Helsingfors och ett delområde i stadsdelen Sörnäs. Ön förbands med fastlandet genom utfyllnad då den blev en del av Sörnäs hamnområde. Därför kallades Sörnäs hamn i sin helhet också för Sumparn, vilket bland annat stod på vägskyltar som ledde till hamnen. Hamnverksamheten upphörde 2008 då den nya hamnen i Nordsjö öppnades. År 2016 separerades ön igen från fastlandet då en kanal grävdes tvärs över udden då områdets förvandling till bostadsområde påbörjades.

Historik[redigera | redigera wikitext]

I tiderna var Sumparn ett populärt utflyktsmål för helsingforsare och det ordnades ångbåtstrafik till ön. Öns växtlighet var exceptionellt mångsidig; den bedömdes bestå av minst 300 olika arter. Detta var dels tack vare den trädgård som grundades på ön på 1840-talet.[1]

Den höga Sumparn schaktades ner till en plan yta och förbands med fastlandet då Sörnäs hamn på 1960-talet utvidgades mot havet. Också ön Knekten, som låg utanför Sumparn, hamnade under utfyllnadsmassorna. Utfyllnadsarbetena hade inletts redan på 1950-talet då två öar, Hanaholmen (finska: Hanasaari) och Hönan, hade fyllts ut för att bli grund för Hanaholmens kraftverk.[1] Numera återstår endast öarna Blåbärslandet och Högholmen i naturligt tillstånd i Sumparns närhet.

Byggprojekt[redigera | redigera wikitext]

Sumparns hamnfält har byggts om till bostadsområde sedan 2010, i samband med bredvidliggande Fiskehamnen. De första bostadshusen började byggas 2017. Fiskehamnens metrostation ligger på gångavstånd.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Spårväg 13 Knekten–Västra Böle

Källor[redigera | redigera wikitext]