Hoppa till innehållet

Kuggstång

Från Wikipedia
Animation av en kuggstång och ett kugghjul.

En kuggstång[1] är en tandförsedd stav som används tillsammans med ett kugghjul för att omvandla en roterande rörelse till en linjär, eller vice versa. För omvandling från roterande till linjär rörelse kan kuggstången även drivas av en snäckskruv.[2]

Kuggstänger förekommer i många mekaniska sammanhang, som exempelvis i bilars styrmekanism, svarvar, pelarborrmaskiner, domkrafter, hissar (som trapphissar och bygghissar), bergbanor, dammluckor och luckan på CD-/DVD-spelare. Krökta kuggstänger kan användas för att exempelvis öppna högt belägna takluckor försedda med gångjärn (som i växthus[3]).

En kuggstång kan betraktas som en del av ett kugghjul med stor (oändlig om stången är rak) radie.[4]

  1. ^ Kuggstång i SAOB.
  2. ^ Rack (6) i The Century dictionary : an encyclopedic lexicon of the English language: prepared under the superintendence of William Dwight Whitney, del 17, sid. 4928. The Century Company, New York, 1890.
  3. ^ Kuggstänger med växelhus på Trädgårdsteknik.
  4. ^ Kuggstång i Nationalencyklopedin.
  5. ^ Den momentana riktningsändringen i full fart leder dock till att vevandet blir väldigt stötigt och ger dessutom stora påfrestningar på materialet (vilket åtföljs av ett kraftigt oväsen). Det finns bättre sätt att omvandla en rotation till pistongrörelse - se vevstake.

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]