Kulturhuset Komedianten

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kulturhuset Komedianten.

Kulturhuset Komedianten är ett kulturhus med stadsbibliotek, konsthall och scenverksamhet på Engelbrektsgatan 7 i Norra Förstaden i Varberg. Biblioteket är huvudbibliotek i Varbergs kommun och tillika kommunens största folkbibliotek. Biblioteket har legat på sin nuvarande plats sedan 1981. Åren 2010–2011 påbyggdes biblioteket med ytterligare en våning och omvandlades till det nuvarande kulturhuset, som invigdes den 14 januari 2012.

Kulturhusets namn kommer av kvartersnamnet Komedianten, som i sin tur kommer av Varbergs teater, som legat på granntomten sedan 1895 och sedan 2012 är integrerad med kulturhuset. En komediant var förr en kringresande skådespelare, och ordet ansågs av kommunstyrelsen i Varberg vara ett passande namn på kulturhuset, med tydlig anknytning till kulturvärlden.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Biblioteket inrymdes i gamla små- och folkskolan åren 1912–1981.
Varbergs bibliotek, ritat av Johan Tuvert, före ombyggnaden 2010–2012.

Varbergs första lånebibliotek var det så kallade Baggeska biblioteket, som bildades 1834 och drevs av häradshövdingen och rådmannen Peter Samuel Bagge. Allmänheten kunde låna böcker mot en avgift av 6 riksdaler banco för ett år eller 4 skilling för en dag. Större delen av Baggeska bibliotekets boksamling finns bevarad på det nuvarande folkbiblioteket. Föreningen för spridande av allmän bildning tog 1871 initiativ till ett allmänt lånebibliotek. Man ansökte hos stadsfullmäktige om att få upprätta ett bibliotek i Varbergs rådhus, men fick avslag. Arbetarföreningen fick 1886 ett årligt anslag om 150 kronor för att kunna upprätthålla en läslokal. Varbergs stad övertog biblioteket 1905, och det inrymdes i rådhuset fram till 1912, då drätselkammaren övertog lokalerna.

Mellan 1912 och 1981 inrymdes biblioteket i den gamla små- och folkskolan vid Östra Vallgatan, uppförd på 1860-talet. Därefter flyttade det till en ny byggnad, ritad av Johan Tuvert,[1] granne med Varbergs teater från 1895 på Engelbrektsgatan i Norra förstaden. Det nya biblioteket invigdes den 11 januari 1981 av riksdagens talman Ingemund Bengtsson. Innan biblioteket byggdes fanns sedan 1930 Varbergs brandstation på tomten. Brandstationen flyttades 1979 till industriområdet Stormhall. Den gamla bibliotekslokalen på Östra Vallgatan inrymmer idag Hallands Nyheters Varbergsredaktion.

En förstudie om bibliotekets om- och utbyggnad till kulturhus påbörjades i juni 2007 och redovisades i augusti 2008. Tjugofyra olika arkitektkontor ansökte om att få rita det nya kulturhuset, varav fyra valdes ut att komma med förslag. Det förslag som skickats in av Nyréns arkitektkontor valdes i juni 2009. Ombyggnaden påbörjades i september 2010.[2] Under byggtiden fanns Varbergs bibliotek i provisoriska lokaler i Gamlebyskolan i grannkvarteret i nordost. Kulturhuset Komedianten invigdes den 14 januari 2012 av kommunfullmäktiges ordförande Margareta Lorentzen (FP) och kultur- och fritidsnämndens ordförande Christofer Bergenblock (C), under medverkan av slagverksensemblen Komodo och skådespelaren Maria Lundqvist, som gestaltade sin rollfigur bibliotekarien Sally Santesson från tv-serien Sally (1999).[3]

Varbergs stadsbibliotek[redigera | redigera wikitext]

Interiör från biblioteket, övre plan. Foto från 2013.

Stadsbibliotekets största del är belägen på övre plan i Komedianten. Här finns både skönlitteratur och facklitteratur. På entréplan finns litteratur för barn, tidningar och tidskrifter och tidningar samt andra typer av media, som musik och film. I Komediantens källare ligger studiebiblioteket, med den särskilda Hallandsavdelningen samt böcker som, innan biblioteket byggdes om till kulturhus, varit magasinerade på grund av låg lånefrekvens. Källarvåningen inrymmer också studierum och rum för släktforskning.

Filialbibliotek[redigera | redigera wikitext]

Utöver stadsbiblioteket finns i kommunen filialbibliotek i Bua, Kungsäter, Rolfstorp, Träslövsläge, Tvååker och Veddige, samt på Campus Varberg. Dessutom finns en bokbuss.[4] Filialbiblioteket i Tvååker invigdes den 5 juni 1989 av Hallands landshövding Björn Molin.

Varbergs konsthall[redigera | redigera wikitext]

Varbergs konsthall öppnade sin verksamhet i Komedianten då kulturhuset öppnades 2012. Konsthallen ligger på övre plan i Komedianten. Den allra första utställningen var Konst är dyrbarare än korv, med verk av 34 konstnärer, däribland Ernst Billgren, Marie-Louise Ekman och Carsten Regild.

Lilla Teatern[redigera | redigera wikitext]

Lilla Teatern ligger på Komediantens entréplan, intill bibliotekets barnavdelning. Namnet fungerar som pendang till den med kulturhuset integrerade Varbergs teater, som då skulle vara den "stora teatern".

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "För kulturens skull" Arkiverad 29 augusti 2012 hämtat från the Wayback Machine., Arkitektur, läst 26 augusti 2012.
  2. ^ Zurman, Laura (10 januari 2012). ”Komedianten står reda för helgens invigning”. Hallands Nyheter: s. 4. 
  3. ^ ”"Sally" var med och invigde Komedianten”. Hallands Nyheter. http://hn.se/nyheter/varberg/1.1495686--sally-var-med-och-invigde-komedianten. Läst 15 januari 2012. 
  4. ^ ”Adresser och öppettider”. Varbergs kommun. Arkiverad från originalet den 13 januari 2012. https://www.webcitation.org/64fHLL3N6?url=http://www2.varberg.se/default.asp?initid=1616. Läst 13 januari 2012. 

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Blom, Lennart (huvudredaktör), red (1993). ”Varbergs bibliotek”. Varberg : en kommuns historia. Varberg: Varbergs kommun. sid. 367-368. Libris 7449236. ISBN 91-630-1470-X 
  • Komedianten: ett magasin från kulturhuset Komedianten, nr 1/2012. Varbergs kommun.