Societetshuset, Varberg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Societetshuset har bevarat sin ursprungliga stil
Societetshuset, omkring 1900.

Societetshuset eller i folkmun Societén är en byggnadsminnesförklarad byggnad från 1883 i Varberg, Hallands län. Huset är ritat av Adrian C. Peterson och är i morisk stil. Byggnaden är snarlik Trädgårdsföreningen i Göteborg, ritad av samme arkitekt. Societen genomgick en ombyggnad 1911. Då målades det om så att de fick sin nuvarande färgsättning, från att tidigare ha varit mörkare. Senare har byggnaden även haft andra färger, men efter en renovering 1997 har den åter de färger den fick 1911. Den byggnadsminnesförklarades 1980.

Societetshusets exteriör framifrån.

Orsaken till att huset byggdes var Varbergs ökande betydelse som kurort, vilket fick till följd att allt fler välbärgade personer besökte Varberg. De behövde en gemensam samlingslokal. Tidigare hade Brunnssalongen som inte låg alltför långt ifrån Societetshuset fyllt en liknande funktion.

Idag används byggnaden främst som restaurang-, dans- och konsertlokal. I byggnaden finns man även sedan 2012 huvudkontoret till Sveriges Ridgymnasium. Tidigare hade även ungdomssajten LunarStorm och dejtingsajten Mötesplatsen verksamhet här.


Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Petersen, Björn; Persson Arne (2006). Husesyn: Hallands byggnadsminnen. Halmstad: Länsstyrelsen i Halland i samarbete med Kulturmiljö Halland och Länsmuseet Varberg. sid. 134-139. Libris länk. ISBN 91-631-8267-X 
  • Hjelmstedt, Lennart och Nilsson, Anna-Lena, När societeten kom till Warberg. ISBN 978-91-86709-23-5

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]