Kumaon

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kumaon (tidigare Kumaun eller Kamaon) är ett administrativt område (division) i den indiska delstaten Uttarakhand. Området ligger i Himalaya och gränsar i norr till Tibet och i öster till Nepal. Yta 35 594 km², befolkningen företrädesvis khasi. Beteckningen som division härrör från brittisk tid, då tillhörde området Förenade provinserna Agra och Oudh.

Området genomflyts av Alaknanda och Gogra samt deras tillflöden, övre delen är ett högt bergland, med Nanda Devi, 7 821 m), den mellersta ett rikt skogbevuxet område, som med konstgjord bevattning ger goda skördar, den nedersta upptas av de sumpiga, osunda terai. Endast en femdedel av området är odlingsbart, men föga odlad; mot slutet av 1800-talet har dock teodlingen införts. Av metaller finns järn, bly, koppar o.a.

Den enda industrin är framställning av grövre tyger. Huvudstad var förr Almora, men är nu Nainital. Divisionen delades förr i tre distrikt: Garhwal, Naini Tal (förr Kumaon) och Almora, men idag är den uppdelad i sex sådana: Almora, Bageshwar, Champawat, Nainital, Pithoragarh och Udham Singh Nagar. Större delen av Kumaon bildade ett gammalt rajputrike, vars fursteätt utgick i början av 1800-talet, intogs då av gurkha samt annekterades av britterna efter gurkhakriget 1815.

Administrativ indelning[redigera | redigera wikitext]

Kumaon är indelat i sex distrikt.

Distrikt Karta (Kumaon i orange)
Center

Källor[redigera | redigera wikitext]