Hoppa till innehållet

Annexion

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Annektering)
USA:s flagga hissas i Honolulu vid annexionen av Hawaii.

Annexion (även annektion, annexation, annektering eller införlivande) sker när man tar ett landområde i besittning, genom våld eller annan ensidig (unilateral) maktutövning.[1] Det sker ofta av en stat gentemot territorium som tillhör en annan stat.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Vid en annexion hävdar en stat att ett visst territorium (landområde) i sin helhet ska betraktas som en legitim del av den staten. Detta förutsätter i regel att staten först genomfört en ockupation eller motsvarande, så att staten kan sägas kontrollera området mot andra makter eller mot dem som dittills kontrollerat området.

En annexion kan exempelvis ske av en annan stats provins eller landsända. Annexionen kan stadfästas genom att de båda staterna – i efterhand – sluter ett avtal om det hela. Om annexionen inte erkänns av tredje part, brukar man kalla hela processen för en ockupation.

Annexion kan även ske av territorium som ingen annan stat tidigare har haft några anspråk på. Bland annat annekterade europeiska stater under 1800-talet stora landområden i Afrika och Asien som inte kontrollerades av allmänt erkända stater.

Kända annexioner[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "annektera". NE.se. Läst 22 mars 2014.
  2. ^ Daniel Ok (2011-06-24): "Bolivia/Chile Pacific Access". Coha.org. Läst 22 mars 2014. (engelska)
  3. ^ "Fördjupning Västsahara ". Sakerhetspolitik.se. Läst 22 mars 2014.
  4. ^ "Tibet - Historia". NE.se. Läst 22 mars 2014.
  5. ^ "1955 – Britain claims Rockall". Bbc.co.uk. Läst 22 mars 2014. (engelska)
  6. ^ ”Ukraine: Putin signs Crimea annexation”. http://www.bbc.com/news/world-europe-26686949. Läst 13 april 2015. 
  7. ^ ”Rysk annektering av fyra områden”. https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/rysk-annektering-av-fyra-omraden. Läst 30 september 0202.